https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

“Charles De Ketelaere mag het nog niet opgeven”

Franky Van der Elst: “Wat De Ketelaere op Anderlecht toonde, was heel sterk. Net als Hazard voetbalt hij tussen de lijnen.” (foto Belga)©BRUNO FAHY BELGA
Franky Van der Elst: “Wat De Ketelaere op Anderlecht toonde, was heel sterk. Net als Hazard voetbalt hij tussen de lijnen.” (foto Belga)©BRUNO FAHY BELGA
Franky Van der Elst
Franky Van der Elst EK-analist voor KW

Ik vraag mij af: hoe zou het eigenlijk zijn met Eden Hazard?

Het is tenslotte nog maar twee weken meer voor het EK begint en op 12 juni spelen de Rode Duivels al hun eerste wedstrijd. Ik ben echt benieuwd hoe het met hem zal aflopen.

Ik veronderstel dat hij in handen van Lieven Maesschalck is, en dat elke dag gebruikt zal worden om aan zijn mentale en fysieke fitheid te werken. Want hij moet toch fit geraken en een zekere belasting aankunnen? In het begin van de voorbereiding gaan ze het wel rustig aan doen, maar op een bepaald moment gaan die ook wel wat zwaarder trainen en dat moet hij toch allemaal kunnen verwerken? In de oefenwedstrijden tegen Griekenland, op 3 juni, en tegen Kroatië, op 6 juni, zal hij toch moeten spelen? Dan moet hij toch aan de bak, hé? Dan moet hij tonen dat hij klaar is en 90 minuten aankan. Tenslotte spelen de Belgen hun drie voorrondewedstrijden tegen Rusland, Denemarken en Finland in negen dagen tijd. In de competitie spreken we dan van een zwaar programma. Of is dat er nog een van wie ze denken: ‘die moeten we maar gebruiken in de tweede ronde’?

Ik begin mij daar serieus vragen over te stellen.

Van de mannen die op de reservelijst staan, zijn er volgens mij een paar die stilletjes aan mogen beginnen hopen om er op het EK toch nog bij te zijn. Mocht ik De Ketelaere zijn, dan zou ik het zeker nog niet opgeven. Het is positief dat hij geselecteerd is voor de nationale beloften die begin juni nog spelen. Zo blijft hij bezig en blijft hij groepstraining krijgen.

Ik vind het jammer dat hij niet in de EK-selectie zit, want hij is fris en in vorm, dat liet hij in play-off 1 zien. Wat hij op Anderlecht toonde, was heel sterk. Hij is iemand die zoals Eden Hazard tussen de lijnen voetbalt, een beetje in rotatie met Carrasco of met zijn broer Thorgan op links. De Ketelaere is niet alleen een verfijnde voetballer, hij staat ook stevig op zijn benen, is fysiek sterk en ook sneller dan ik in het begin dacht. Dat viel mij voor het eerst op toen hij tegen Oostende op links met zijn snelheid Bataille in de luren legde. En gezien hoe hij tegen Anderlecht voorin zijn lichaam zette in de duels met Miazga en Cobbaut?

Ik stel me serieus vragen over Eden Hazard

De Ketelaere kan ook als wingback spelen, dat bewees hij in de Champions League op Dortmund, maar ik zie hem vooral op de positie van Eden Hazard. Chadli is erbij voor bewezen diensten, denk ik. In elk geval: wat die in maart bij de Rode Duivels toonde, was niet genoeg.

Voor de eventuele vervanging van Eden Hazard denk ik nu vooral aan Carrasco. Het hangt er ook van af wat Martinez met De Bruyne gaat doen: laat hij hem naast Tielemans staan of zet hij hem een rijtje hoger in steun van Lukaku? Trossard is zeker ook een type dat daar kan spelen: hij kan goed wegdraaien, een actie vooruit maken en een goal maken.

Doku speelde er ook al, maar dat is een ander profiel: zijn kwaliteit is vooral zijn versnelling. De Ketelaere heeft meer overzicht en is collectiever ingesteld. De manier waarop hij op Anderlecht die bal tot bij Vanaken brengt, dat gaan we van Doku niet zien.

Er zijn dus wel wat mogelijke vervangers, maar het gaat ook over de kwaliteit. Want als je een Eden Hazard op de top van zijn kunnen kwijtspeelt en Witsel misschien ook, dan zijn dat er al twee van de ruggengraat van de ploeg die wegvallen. Als er dan nog een van de sterkhouders zou tegenvallen, dan… Maar nu ben ik aan het doemdenken.

Goed is alleszins dat De Bruyne na de finale van de Champions League zaterdag een weekje extra rust krijgt om in familiekring te bekomen. Ik hoop dat Manchester City wint, want dan verloopt dat in het hoofd allemaal nog wat makkelijker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten