Brugse gemeenteraad ontaardt in een vaudeville en schande voor de democratie

Alle oppositieleden verlieten dinsdagavond misnoegd de raadszaal. (Foto ON)
Stefan Vankerkhoven

Ook redacteur Stefan Vankerkhoven ergerde zich deze week aan marathonzitting van de Brugse gemeenteraad.

De publieksbankjes in de gotische zaal van het Brugse stadhuis zaten barstensvol voor de gemeenteraadszitting van eind april. Normaal blijven die zitjes grotendeels onbezet, tenzij een nieuw en populair gemeenteraadslid de eed komt afleggen en zijn familie en vrienden komen supporteren. Deze keer nam een twintigtal jonge studenten plaats op de bankjes. Blijkbaar hadden zij als studieopdracht het volgen van de gemeenteraad gekregen. Aanvankelijk waren ze zeer enthousiast. Voor de zitting namen ze zelfs enkele selfies met gemeenteraadsleden. Tof ! Jongeren die geïnteresseerd zijn in politiek ! Onze democratie is gered !

Gaandeweg evolueerde deze studententaak in een strafstudie. Eén voor één dropen de studentes af, omdat hun oren pijnlijk begonnen te suizen door het oeverloos gezwets van de Brugse gemeenteraadsleden. Politici horen zichzelf te graag spreken. Van eloquente sprekers, zoals indertijd eresenator Guido Van In, kon je dat verdragen, omdat zij de gave van het woord hadden en aangename redevoeringen hielden. Maar die gave bezit de huidige Brugse generatie politici jammer genoeg niet. Waarom oefenen zij niet eerst voor de spiegel in de badkamer ? Ze zouden dan zien dat hun spiegelbeeld naar de douche wegvlucht voor hun lege woordendiarree. Hun ellenlange tussenkomsten, met gratuite uitweidingen die totaal niks terzake deden, zorgden ervoor dat de Brugse gemeenteraad bijna zes uur nodig had om 47 agendapunten af te werken.

Er wordt nauwelijks geluisterd naar kritische vragen op de Brugse gemeenteraad, laat staan dat er een deftig antwoord gegeven wordt

Rond middernacht moesten nog 21 interpellaties afgerammeld worden. Toen de oppositie vroeg om de gemeenteraad op te schorten, gezien dit late uur, ging André Van Nieuwkerke, voorzitter van de gemeenteraad, daar niet op in. Hij wou, na overleg met de meerderheid, desnoods doorgaan tot het ochtendgloren. Stilletjes hopend dat het politiek vuur van de geeuwende oppositie zou uitdoven Dat namen de oppositiepartijen niet : uit protest verlieten zij het stadhuis, mokkend over het gebrek aan respect voor de minderheid, die als tweederangs raadsleden behandeld worden.

Niet alles is slecht dat uit de Sinjorenstad komt

Hoewel zij het deels zelf gezocht hadden, hebben zij een punt. Na middernacht verslapt de aandacht – ook van de pers. Het huidig Brugs schepencollege vertoont te weinig respect voor de oppositie. Er wordt nauwelijks geluisterd naar kritische vragen, laat staan dat er een deftig antwoord gegeven wordt. Dat is een blaam voor de Brugse democratie.

De oplossing voor dit probleem ligt nochtans voor het grijpen. Geef elke spreker, zoals in het Vlaams parlement, maximaal twee minuten de tijd. Ook de schepen die de vragen moet beantwoorden. Voer extra gemeenteraden in die gewijd zijn aan een groot dossier, waarbij dan grondig kan gedebatteerd worden over gevoelige en belangrijke Brugse thema’s. En herschik de gotische zaal, zodat meerderheid en minderheid elkaar in de ogen kijken. Zoals in het Brits parlement en de Antwerpse gemeenteraad. Niet alles is slecht dat uit de Sinjorenstad komt. Ter meerdere eer en glorie van de Brugse democratie !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier