Bonne chance, Herr Thalhammer en Club heeft altijd Vormer nodig

Yves Vanderhaeghe heeft een pittig weekend achter de rug. © KURT DESPLENTER BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Een heftig weekend voor de West-Vlaamse eersteklassers was het. Alleen KV Kortrijk bleef in de luwte, nu al een vierde gelijkspel op rij. Niet onverdienstelijk, maar het wordt toch tijd dat KVK en Belhocine eens een spraakmakend resultaat neerzetten, de Veekaa heeft nood aan wat kleur.

Woensdag verder bekeren tegen KV Oostende kan ook helpen. Geldt ook voor Zulte Waregem in Eupen. Essevee kroop tegen Beerschot toch alweer wat uit de miserie. Dury blijft overeind, bij verlies zal ik niet de enige geweest zijn die even had durven denken: zou Yves Vanderhaeghe, kampioen in ‘na ontslag snel in de buurt een nieuwe club’ dan meteen in aanmerking zijn gekomen als nieuwe coach?

Schande

Nu moet de ontslagen coach van Cercle nog enige tijd zijn wonden likken. En heel het land voelt mee, roept schande hoe ‘Yveske’ op de keien is gegooid. Dat Vanderhaeghe door iedereen terecht is graag gezien speelt duidelijk mee in de golf van kritiek op zijn ontslag. Misschien iets teveel zelfs, relevanter is dat Cercle al een maand meer verdiende dan het kreeg, dat het nog even wachten was op een eerste resultaat om de ploeg weer op de rails te krijgen.

Dat ‘Monaco’ blijkbaar niet had (willen) voorzien dat de match tegen Mechelen het kantelmoment kon worden is ontstellend. Voorzitter Goemaere, altijd felle pleitbezorger van Vanderhaeghe, heeft het niet kunnen tegenhouden: eigenlijk zou hij daarom consequent ook ontslag moeten nemen. Analist Geert Devlieger tweette: hij is meer dan ooit voorzitter van Monaco B. Ondanks zijn groen-zwart bloed.

KVO moet zich echt zorgen gaan maken

Het heeft er niet alleen voor gezorgd dat ‘Cercletje’ zijn laatste sympathie is kwijtgespeeld, de spelersgroep, nog zeer achter Vanderhaeghe, is zijn hele teruggevonden dynamiek kwijt. Bonne chance, Herr Thalhammer… Geldt ook voor Herr Blessin, na een 0 op 15 met Oostende al ingehaald door Zulte Waregem, KVO moet zich echt zorgen gaan maken. Ook gezien het lamentabel niveau, vooral defensief, dat de kustploeg haalt. Daar ligt het zeker niet aan de coach, het is nu aan CEO Ganaye om in januari de kustploeg écht te versterken.

Beste nieuws van Club

Het beste nieuws komt nog van Club. Clement werd al bijna ten grave gedragen, maar zie, vier minuten volstonden in Genk voor een hele omslag. Met die bemerking; zonder de kwakkel van de Genkse doelman Vandevoordt, kwam Club niet gelijk, verloor het toch en was de miserie nog groter.

Nu wordt geroepen: de spelers zijn Clement nog niet beu. Al is dat terecht. En Club heeft met Vormer zijn ziel terug! Ook waar. En een pre-assist en een assist. Vooral die laatste, zijn hoekschop, is relevant: zijn vrije trappen kunnen niet gemist worden – standaardsituaties zijn in het voetbal te belangrijk. Ook daarom: Club heeft altijd Vormer nodig.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.