Na een relatief lange 'Lufthansavlucht' landde ik op donderdag 13 augustus, samen met het andere deel van de Belgische atletiekfederatie, op de Tokyo Haneda luchthaven. De voltallige delegatie is in twee delen afgereisd naar Japan. We komen hier op stage om ons finaal voor te bereiden op het WK. Het is belangrijk dat we tijdig kunnen acclimatiseren. Een uurverschil van zeven uren, temperaturen rond de 30 graden en een luchtvochtigheid van rond de 80 procent, dat zijn omstandigheden die erg verschillen met wat we gewoon zijn. Als atleet is het belangrijk dat we ons hier tijdig op voorbereiden, zodat we onze prestatie zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

"Mijn kamergenote is medaillehoop Nafi Thiam"

We liggen in het hotel met het Nederlandse team, mijn kamergenote is de medaillehoop Nafi Thiam. De eerste nacht verloopt stroef. Om twee uur wakker, woelen, op de gsm kijken, verder woelen, tegen vijf uur val ik opnieuw in slaap en om acht uur gaat de wekker. Ik voel me een wrak. Het ontbijt loopt van zeven tot geen uur, geen minuut later. De Japanners zijn strikt en houden er niet van als hun schema in de war wordt gebracht. Ik maak me klaar voor de training, want de bus vertrekt om tien uur.

"De Japanse jongeren zien de atleten als goden"

Om 10.35 uur komen we aan de trainingspiste. Daar staat een groepje Japanse scholieren ons op te wachten. De kinderen hebben vlaggen en spandoeken gemaakt om ons te verwelkomen in hun stad. Op de vlaggen staan Nederlandse en Japanse motivatiespreuken. Het is opvallend hoe enthousiast en behulpzaam de jongeren zijn. Ze zien de atleten als 'goden' en zo gedragen ze zich ook. Het is erg warm en iedereen zweet zich te pletter. Bij de minste inspanning voel je het zweet langs je nek, armen en benen lopen. Het is belangrijk dat we veel drinken om dehydratatie te voorkomen. Ondanks de vermoeidheid voelt de training goed en kan ik me rustig loswerken om de vlucht te verteren.

Axelle bracht ook al een bezoekje aan hoofdstad Tokio., Foto Axelle Dauwens
Axelle bracht ook al een bezoekje aan hoofdstad Tokio. © Foto Axelle Dauwens

"Weinig volk op straat in Tokio"

Wanneer we terug in het hotel zijn, besluiten we dat we een kleine uitstap naar Tokio zullen maken. Tokio ligt op een uurtje van verblijfplaats Chiba. Met de metro is het gemakkelijk te bereiken en het is toch een absolute must see. Wat mij vooral opviel, is dat er weinig volk op straat loopt en dat er veel minder agressief verkeer is als in andere grootsteden. Alles gaat er rustiger en gecontroleerder aan toe, maar zeker niet traag. Toeristische epicentra zoals Shibuya - te vergelijken met Times Square in New York - zijn uiteraard wel druk bevolkt. Illustraties daarvan op mijn Instagrampagina: axelledauwens.

Tot dusver is het een ongelooflijke ervaring om hier in Japan te zijn. Het is zo'n speciaal land. Ze zijn hetzelfde en tegelijk zo verschillend van ons. Er wordt hier geleefd volgens principes en waarden en dat merk je constant. Alleszins een absolute aanrader. Woensdag vertrek ik richting Peking. Dat zal erg verschillen met wat ik hier allemaal zie, denk ik. Ik ben alvast benieuwd!

Axelle

Na een relatief lange 'Lufthansavlucht' landde ik op donderdag 13 augustus, samen met het andere deel van de Belgische atletiekfederatie, op de Tokyo Haneda luchthaven. De voltallige delegatie is in twee delen afgereisd naar Japan. We komen hier op stage om ons finaal voor te bereiden op het WK. Het is belangrijk dat we tijdig kunnen acclimatiseren. Een uurverschil van zeven uren, temperaturen rond de 30 graden en een luchtvochtigheid van rond de 80 procent, dat zijn omstandigheden die erg verschillen met wat we gewoon zijn. Als atleet is het belangrijk dat we ons hier tijdig op voorbereiden, zodat we onze prestatie zo goed mogelijk kunnen uitvoeren."Mijn kamergenote is medaillehoop Nafi Thiam"We liggen in het hotel met het Nederlandse team, mijn kamergenote is de medaillehoop Nafi Thiam. De eerste nacht verloopt stroef. Om twee uur wakker, woelen, op de gsm kijken, verder woelen, tegen vijf uur val ik opnieuw in slaap en om acht uur gaat de wekker. Ik voel me een wrak. Het ontbijt loopt van zeven tot geen uur, geen minuut later. De Japanners zijn strikt en houden er niet van als hun schema in de war wordt gebracht. Ik maak me klaar voor de training, want de bus vertrekt om tien uur.Om 10.35 uur komen we aan de trainingspiste. Daar staat een groepje Japanse scholieren ons op te wachten. De kinderen hebben vlaggen en spandoeken gemaakt om ons te verwelkomen in hun stad. Op de vlaggen staan Nederlandse en Japanse motivatiespreuken. Het is opvallend hoe enthousiast en behulpzaam de jongeren zijn. Ze zien de atleten als 'goden' en zo gedragen ze zich ook. Het is erg warm en iedereen zweet zich te pletter. Bij de minste inspanning voel je het zweet langs je nek, armen en benen lopen. Het is belangrijk dat we veel drinken om dehydratatie te voorkomen. Ondanks de vermoeidheid voelt de training goed en kan ik me rustig loswerken om de vlucht te verteren."Weinig volk op straat in Tokio"Wanneer we terug in het hotel zijn, besluiten we dat we een kleine uitstap naar Tokio zullen maken. Tokio ligt op een uurtje van verblijfplaats Chiba. Met de metro is het gemakkelijk te bereiken en het is toch een absolute must see. Wat mij vooral opviel, is dat er weinig volk op straat loopt en dat er veel minder agressief verkeer is als in andere grootsteden. Alles gaat er rustiger en gecontroleerder aan toe, maar zeker niet traag. Toeristische epicentra zoals Shibuya - te vergelijken met Times Square in New York - zijn uiteraard wel druk bevolkt. Illustraties daarvan op mijn Instagrampagina: axelledauwens.Tot dusver is het een ongelooflijke ervaring om hier in Japan te zijn. Het is zo'n speciaal land. Ze zijn hetzelfde en tegelijk zo verschillend van ons. Er wordt hier geleefd volgens principes en waarden en dat merk je constant. Alleszins een absolute aanrader. Woensdag vertrek ik richting Peking. Dat zal erg verschillen met wat ik hier allemaal zie, denk ik. Ik ben alvast benieuwd!Axelle