Belgisch record op 400m horden als doel gesteld

© BELGA
Michael Bultheel
Michael Bultheel Atleet uit Lendelede

Michaël Bultheel uit Lendelede neemt tussen 22 en 30 augustus deel aan het WK in Peking. De atleet (400 meter horden) gaat eerst op stage in Tokio.

De Boeing 747 staat op het punt zijn 11 uur durende vlucht vanuit Frankfurt naar Tokyo aan te vatten en ik heb een zitplaats aan de gang helemaal achteraan in het vliegtuig. In Economy class moet dit zowat de beste plaats zijn: dichter bij het toilet geraak je niet.

Je eigen prestatie heb je voor een groot stuk in eigen handen, die van anderen nu eenmaal niet

Tokyo en niet Peking, waar binnen een 10-tal dagen het wereldkampioenschap atletiek van start gaat in het adembenemende Vogelneststadion.

In Tokyo vindt namelijk de voorbereidende stage plaats, van waaruit elke atleet een 3-tal dagen voor hij in competitie treedt dan naar Peking afreist. In Tokyo zullen we gelijkaardige klimatologische omstandigheden als in Peking aantreffen en het geeft ons lichaam ook de kans om zijn biologische klok aan te passen aan het lokale tijdstip. Acclimatiseren heet dat dan.

Belgisch record op 400m horden als doel gesteld
© BELGA

In Tokyo zullen nog een aantal specifieke trainingen plaatsvinden, maar het verblijf zal voornamelijk dienen om volledig te herstellen van het zware trainingsblok dat intussen al achter de rug ligt. Het voelt altijd wat onnatuurlijk om in de aanloop van de belangrijkste wedstrijd van het jaar net minder te gaan trainen maar dit is nodig om het lichaam volledig uitgerust aan de start te krijgen.

Mijn 49.04 van toen deed me stijgen naar plaats 2 op de ranking aller tijden in België

De lange vlucht geeft me ook de tijd om eens na te gaan wat mijn persoonlijke verwachtingen zijn voor dit kampioenschap. Ik ben bezig aan een goed seizoen, zeker het beste sinds 2012, met reeds 7 sub 50seconden chrono’s op de 400m horden. De snelste tijd kwam uit de bus tijdens het Belgisch Kampioenschap de razendsnelle piste in het Koning Boudewijnstadion. Mijn 49.04 van toen deed me stijgen naar plaats 2 op de ranking aller tijden in België, enkel Marc Dollendorf was op de Olympische Spelen van Atlanta met 48.91 nog sneller. Meer dan ooit heb ik me die chrono dan ook als doel vooropgesteld, hoewel dit absoluut geen makkelijke opdracht zal worden. Een dergelijke chrono volstond in het verleden altijd voor een top 12-plaats doch, net zoals op de vlakke 400m waar de broers Borlee momenteel niet eens meer tot de top 20 mondiaal behoren, is de concurrentie op de 400m horden de laatste jaren explosief toegenomen. Het is dus koffiedik kijken waar ik kan terechtkomen met een voor mij goede chrono en ik ben hier persoonlijk dan ook niet echt mee bezig. Je eigen prestatie heb je voor een groot stuk in eigen handen, die van anderen nu eenmaal niet.

Er zijn ditmaal 6 atleten afgereisd voor de 4x400m ploeg, dus de kans dat ik voor een 3e keer op het allerlaatste moment moet invallen lijkt me ditmaal onbestaande, en dit is maar goed ook, het bewijst enkel dat de ploeg veel vers jong bloed heeft aangekregen en dat ze in de toekomst ook nà het afhaken van België’s snelste tweeling ongetwijfeld voor mooie prestaties zal zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier