BCO-coach Dario Gjergja kan maandag geschiedenis schrijven

Geen concertgangers maandag in Vorst Nationaal, wel duizenden uitzinnige basketfans. BC Oostende en Luik spelen er immers de finale van de Beker van België. Oostende-Luik, dat is de autoritaire leider tegen de huidige nummer acht. “Een formaliteit”, denkt iedereen. Maar dat klopt niet.

Dario Gjergja kan bekergeschiedenis schrijven met BCO. © BELGA

De geschiedenis leert dat BC Oostende de tegenstander uit Luik best niet onderschat. In 2004 stonden beide teams ook al tegenover elkaar. De match werd gespeeld in Schiervelde, Roeselare, en voor Oostende is dat tot op heden nog steeds de dichtste verplaatsing voor een bekerfinale. Toch verloor Oostende verrassend na een dramatische tweede helft. In Luik wordt die bekerherinnering nog steeds gekoesterd, ook al is de trofee er al jaren zoek…

Maar de huidige teams kan je niet vergelijken met die van 2004. Elf jaar later is Oostende uitgegroeid tot alleenheerser in de Belgische competitie. Nog vijf matchen zijn er te spelen, maar toch is BCO al zeker van de eindzege in de reguliere competitie. Dan ben je ‘hors catégorie’.

Maar een bekerfinale is gelukkig nog net iets anders dan een kampioenschap. In 40 minuten is het gemakkelijker om te stunten dan in een kampioenschap van 40 matchen. En in hun knappe bekercampagne waren de Luikenaars al te sterk voor Charleroi en Okapi Aalstar. Knap ! En Luik heeft misschien wel de beste speler van de Belgische competitie : John Fields. Dit jaar goed voor gemiddeld 15,3 punten, 11 rebounds en een indexevaluatie van maar liefst 22,5. BCO houdt deze globetrotter het best in de gaten.

BC Oostende kan voor de derde keer op rij de Beker van België winnen. Een record ? Neen. In de jaren tachtig deed BCO dat al. Maar het is wel voor het eerst dat een coach hem voor de derde keer kan winnen, laat staan drie keer op rij. Inderdaad : Dario Gjergja kan geschiedenis schrijven. Knappe statistieken in de beker, maar ook in de competitie kan hij zijn vierde titel op rij vieren. Dan ben je ook ‘hors catégorie’ zeker ?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.