Anticiperen

Davy De fauw en Frederik D'Hollander mochten na vier speeldagen al beschikken. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Een verrassing: niet KV Kortrijk – ondanks het enorme transferoffensief de laatste dagen nog steeds in vieze papieren – of KV Oostende – ook niet bepaald fantastisch begonnen in 1B, maar wel Zulte Waregem is de eerste West-Vlaamse profclub die dit seizoen afscheid neemt van zijn hoofdtrainer. Exit Frederik D’Hollander (en Davy De fauw), enter Vincent Euvrard – eerder deze zomer nog nadrukkelijk in beeld bij… KV Kortrijk.

Verrassend, gezien de al bij al degelijke 7 op 12. Met die puntenoogst staat Essevee momenteel toch maar netjes tweede. Minder verrassend gezien het geleverde spel. Zulte Waregem kon ondanks zeges tegen Beerschot en Seraing allerminst overtuigen. Op speeldag 1 overbluft door godbetert Francs Borains, op speeldag 4 nogal onverdiend een punt gepakt tegen Dender. De zeven punten konden er evengoed een pak minder geweest zijn. Geen lijn in het spel – het was bij momenten écht niet om aan te zien, weinig tactisch vernuft, vreemde wissels: de vraagtekens die sommige insiders hadden bij de aanstelling van D’Hollander en De fauw bleken terecht.

“Ingrijpen nog voor het dreigt mis te lopen: Essevee heeft het in het recente verleden al anders aangepakt”

“Een keuze uit armoede”, werd de aanstelling van het trainersduo wel eens genoemd. Zo respectloos willen wij het niet stellen, maar het is wel een feit dat Essevee een grote gok nam om na de degradatie door te gaan met D’Hollander. Want, met alle respect, op basis van welke adelbrieven? Akkoord, D’Hollander leverde naar verluidt zeer goed werk bij Jong Essevee, maar dat is toch nog net iets anders dan spelen om de knikkers. Niet toevallig opperde ceo Eddy Cordier in het persbericht over het ontslag van de twee dat “we ook ervaring in deze competitie nodig hebben om te slagen.” En wat gezegd van Davy De fauw? Ook over hem zijn de meningen verdeeld. Een assistent die de beste vriend is van een van de spelers: dat roept nu eenmaal wrevel op.

Net daarom getuigt de beslissing van het Essevee-bestuur van anticiperen: niet opnieuw wachten tot ook de resultaten uitblijven, maar ingrijpen nog voor het dreigt mis te lopen. Aan de Gaverbeek heeft men het in het recente verleden al anders aangepakt. En was de keuze voor D’Hollander een grote gok, dan is die voor Euvrard, vorig jaar nog de man die RWDM kampioen maakte, net het omgekeerde. Kwaliteit zou Essevee genoeg moeten hebben. Nu het ook een trainer heeft die met die kwaliteit iets goeds kan doen, heeft Zulte Waregem geen enkel excuus meer om op het einde van de rit niét te promoveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier