Anderhalve meter van grootmoeder: makkelijker gezegd dan gedaan

Op Moederdag afstand houden van oma? Makkelijker gezegd dan gedaan. Foto ter illustratie. © Getty Images
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Het bezoekje aan mijn moeder gebeurde met de nodige voorzorgen. Na twee maanden alle richtlijnen gevolgd te hebben, wilden wij het vertrouwen van premier Wilmès niet beschamen. Helaas mislukten alle goede voornemens. Lees hier waarom.

Om Moederdag kracht bij te zetten, zijn we zondag ook effectief bij haar langs geweest. We, dat zijn mijn vrouw en twee kinderen: een kleuter van bijna drie en een lockdownbaby van twaalf weken.

Het bezoek gebeurde met de nodige voorzorgen. De handen waren zorgvuldig ontsmet, de perimeter van anderhalve meter zou gerespecteerd worden en we hadden zelfs mondmaskers aan.

Aperitieven met mondmasker

Dat laatste bleek meteen een probleem. Niet alleen omdat wij vierkant werden uitgelachen door de gastvrouw en -heer. Maar hoe moet je in godsnaam zo aperitieven? Het mondmasker voortdurend omhoog en omlaag trekken, zou nog slechter zijn, hadden wij eens gelezen.

Ondanks alle goede voornemens, deden we exact wat de virologen ons smeekten niet te doen. We werden onvoorzichtig

Mondkapjes uit dus. Maar die anderhalve meter gingen we zeker respecteren! We, dat zijn mijn vrouw en ik. Onze kleuterdochter dacht daar na een kwartiertje ontdooien al anders over. Met het snot praktisch uit haar neus gutsend liep ze van oma naar opa, die het almaar moeilijker kregen kil afstand te houden.

We zagen voortdurend hoe de anderhalve meter-regel geschonden werd, maar grepen maar halfslachtig in. Het was zo lang geleden dat grootouders en kleinkind elkaar gezien hadden, wilden wij dit feestje wel verstoren? Ach, hadden we maar de zaterdag afgesproken, in een zonovergoten tuin. Maar het mocht pas vanaf zondag, en gehoorzaam als we zijn, zaten we nu binnen.

Dikke zoen

De effectieve aanraking gebeurde op een onbewaakt moment: terwijl wij baby aan het verschonen waren. Om dan nog oma te ontzeggen de baby eens vast te houden: dat ging toch ook niet? Het was tenslotte Moederdag! Intussen begon de aperitief ook te werken en bij het verlaten, floepte ik het er uit: ‘geef nog maar een dikke zoen aan oma en opa.’ Oh ja, corona. Shit.

Ondanks alle goede voornemens, deden we exact wat de virologen ons smeekten niet te doen. We werden onvoorzichtig.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.