Als er al een cliché over Brazilië klopt, dan is het dat wel. De vrouwen zijn ravissant

Maarten Vandenbussche

Onze Man in Rio heeft het deze week over het vrouwelijk schoon dat de Braziliaanse stranden en straten siert.

“Ik kijk hier meer naar de vrouwen dan naar de mannen”, stelt mijn vriendin vast. Ik ook, overigens, maar dat is altijd al zo geweest.

Was al zo toen de eerste kolonisten hier aankwamen

Als er al een cliché over Brazilië klopt, dan is het dat wel. De vrouwen zijn ravissant. Dat waren ze al toen de eerste kolonisten hier aankwamen, naar het schijnt. Ze maakten het zelfs zo bont, die kolonisten, dat ze in Portugal besloten om een priester te sturen, kwestie van alles hier een beetje ordelijk te doen verlopen. Die nam de boel in ogenschouw, prees toen vermoedelijk Gods schepping, en gooide zijn kap of zijn soutane over de haag. Ook hij kon evenmin aan de verlokking weerstaan.

Unieke smeltkroes

Vijf eeuwen later vind je hier een unieke smeltkroes. Tupi en andere inheemse bevolking, Portugezen, Fransen, Nederlanders, Afrikanen (slaven), Japanners, Duitsers, Italianen, Russen… Allen hebben ze zich op prettige wijze met elkaar vermengd, of desnoods aan elkaar vergrepen.

Vrouw gevangen met lasso

Een natuurgids die ik hier leerde kennen, stamt -onder meer- tegelijk af van een van de oudste adellijke Nederlandse geslachten (Van Amstel) en van inheemse bevolking. Zijn overgrootvader langs moeders kant ving (van vangen, ja) zijn Tupi-overgrootmoeder in haar dorp aan de Amazone als een beest met een lasso, en trouwde haar. Dat is grofweg een eeuw geleden.

Halfbloedmeisjes

Het beste van alle werelden komt hier samen. En dat is er dus aan te zien. De mooiste? Daar zijn mijn vriendin en ik het roerend over eens: halfbloedmeisjes. Van een adembenemende schoonheid zijn ze. En toch is er ergens iets fout gelopen. Op tv, op covers van magazines, in reclame… Overal is het zoeken naar wat kleur. Nergens zie ik ze.

Geen kleurentv

Enkel elektronicagigant LG durft het, bij mijn weten, aan om tegen de stroom in te roeien. In de veelbekeken telenovella Em Familia, het Braziliaanse Familie, zijn alle hoofdpersonages… Juist, ja. Idem voor Big Brother, waar ze hier nog altijd niet op uitgekeken zijn. Zelfs op de cover van Playboy : drie hupse meisjes, wit als melk.

Alleen als er voetbal op tv is, zie je de diversiteit van het land. Maar dat zijn allemaal mannen. Wat heb ik daar nu aan?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier