Alles uit de kast om nieuwe lockdown te vermijden

We moeten de curve weer naar beneden krijgen door de maatregelen strikt toe te passen.
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Iemand zei me deze week dat de coronacijfers nog nauwelijks donkerder rood kunnen kleuren. Als het toch moet, dan wordt het bruin en zitten we pas echt in de sh…, zei de man. Het was niet meteen mijn soort beeldspraak, maar ik gaf hem volmondig gelijk. Of beter: eigenlijk zitten we al waar we nooit meer hadden willen zijn in heel dat coronaverhaal. Na die eerste lockdown, na die 10.000 doden, na die uitputtingsslag in ziekenhuizen en woonzorgcentra zegden we met zijn allen: dat nooit meer. En zie… nog niet eens een half jaar later dreigt alweer de hel voor artsen, zorgkundigen en zieke mensen. Hoe is het zover kunnen komen?

Daar kunnen we uren, dagen en nachten over redetwisten, de directe dreiging van een tsunami aan miserie neemt zo’n discussie niet weg. Op dit ogenblik is dat alleen maar tijdverlies. Nu moeten we, net zoals in maart en april, dat aantal ziekenhuisopnames en die sterftecijfers weer naar beneden krijgen. Helemaal naar beneden, deze keer. En voorlopig en hopelijk voorgoed zonder algehele lockdown. Dat betekent dat iedereen, zonder uitzondering, uiterst voorzichtig is en nauwe contacten mijdt. Rigoureus. Mondmasker op, ontsmettingsgel bij de hand, afstand houden en mensen erop durven aanspreken als ze te dichtbij komen. Het zal die manier van leven zijn of het zal de totale lockdown zijn. Maar de kostprijs daarvan is niet te overzien. Niet in centen en niet in mentale gezondheid en weerbaarheid.

Eerst die cijfers naar beneden en dan nagaan hoe het zover is kunnen komen

We kunnen met de vinger naar het beleid wijzen, we kunnen partijen tegen mekaar uitspelen en excellenties laksheid en domheid verwijten, maar dat brengt ons op dit ogenblik geen stap verder van dat virus. Een kritische doorlichting van het coronabeleid is noodzakelijk, maar nu even niet. Dat is voor straks, als we die curve weer gevloerd hebben.

En als het een troost mag wezen… in Nederland voor sommigen in deze en andere materie ons gidsland voeren ze krak dezelfde discussie als bij ons en vrezen virologen dat ze ook daar regelrecht afstormen op een nieuwe lockdown. Tenzij… ze net hetzelfde doen als wat van ons verwacht wordt: afstand houden, mondmasker op, handen wassen en nauwe contacten mijden. Ja, we weten het, zeggen we. Laat het dan ook zien dat we het weten!

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.