Allemaal staakten ze hier tegen het WK, zelfs de daklozen kwamen ‘op straat’

Maarten Vandenbussche

Het begint te kriebelen, Onze Man in Rio peilt de WK-koorts.

“Wel, Barcelona de Borel”, zegt de jongen alsof het vanzelfsprekend is dat hij met het logo van F.C. Barcelona op zijn truitje speelt, terwijl dat verder helemaal niet de bekende blauw-rode kleuren heeft. Hij rookt een sigaret. “We zijn de beste favelaploeg ter wereld, vandaar”, zegt hij tussen twee trekken door. “We speelden zelfs al in Europa.”

Politie op de Roefeldag

Ik ben helemaal boven in Borel, een kleine favela midden in het Tijucawoud. Ik heb net een lift gekregen van de twee UPP-agenten. Waar ik woon, is zoiets gewoon ondenkbaar, maar hier leven de mensen blijkbaar op wat minder gespannen voet met de ordehandhavers. “De eerste keer? Heb je dan in je eigen land nog nooit in ene politiewagen gezeten?” Nee. Ja, op de Roefeldag, ooit, maar hoe leg je dat uit?

Copa Popular

Hier vindt vanmiddag de Copa Popular plaats, de volksbeker, zeg maar. Ploegjes die zonder uitzondering bestaan uit mensen die op de een of andere manier hinder ondervonden van het nakende WK. En dat zijn er nogal wat. Tienduizenden werden uit hun (favela)huis gezet, omdat het moest wijken voor hotels, omdat het in de commerciële zone rond een voetbalstadion lag, etc… Hoe ze het verder redden, moeten ze zelf maar uitzoeken.

Daklozen kwamen ‘op straat’

Het is dus niet meer dan begrijpelijk dat de grote en peperdure evenementen in deze stad ook veel ongenoegen genereren. De vuilnisophalers, buschauffeurs, leraren, politieagenten, allemaal staakten ze de afgelopen maanden of dreigen ze dat te doen. Zelfs de daklozen kwamen op straat, al klinkt dat wat onnozel. Zowel voor de Copa als voor de Spelen rijzen de kosten de pan uit. Ettelijke miljoenen Reais meer dan begroot, terwijl zij werken voor een peulschil en het land, zo betogen ze, toch dringender noden heeft. Alleen al in Rio zijn tientallen, misschien wel honderden open riolen.

Almaar meer kanariegele truitjes

Toch begin je het stilletjes te zien: WK-koorts. Hoewel mijn buren beweren dat het vier jaar geleden al veel eerder begon, en dat alles veel meer versierd was, zie ik in de winkels toch almaar meer kanariegele truitjes, al eens een vlag, voetballen in de nationale kleuren.

De Copa Popular kan ondertussen niet doorgaan. De organisatoren hebben slechte afspraken gemaakt. Er vinden andere wedstrijden op het veldje plaats. Barcelona de Borel speelt een thuismatch. Ik kijk naar de jongen zijn sigaret. “Ja, ik weet het”, lacht hij. “Het is niet echt sportief.” Zijn ploegmaats roepen hem. Hij drukt zijn peuk uit tegen een paal. “Ah’, besluit hij. ‘Ronaldo rookt ook.”

>> In dit filmpje legt o.a. voetballegende Romario uit waarom u niet naar het WK moet. https://decorrespondent.nl/1132/deze-wk-beelden-zie-je-niet-op-studio-sport/86215506256-9a8c5aee

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier