Al bijna mosselen aan wal in Oostende

Kevin Vandendriessche prikte de winnende 2-1 binnen tegen KV Mechelen. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

We zaten al klaar, vorige zondag, voor een opinietje online. ‘Voor stunten groot en klein, moet je in West-Vlaanderen zijn.’ KV Oostende begon er meteen de eerste speeldag mee op Anderlecht. Zulte Waregem volgde, 0-2 in Genk, de ontdekking van Larin, zie verder. KV Kortrijk wilde niet onderdoen en walste over Anderlecht. Al is de vraag of dit nog een stunt is. Coach Vanderhaeghe werd meteen gulzig en wilde ook nog eens buitenshuis een topper verslaan. Dat lukte op Standard nog bijna ook, we zaten al klaar…

Om maar te zeggen: de West-Vlaamse clubs ‘boeren’ goed. Club is nog steeds virtueel leider. Zulte Waregem kan zondag tegen Antwerp bewijzen hoeveel subtopper Essevee nog steeds is – het is daarvoor vooral uitkijken naar hun ‘gouden drietand’ voorin. En Cercletje zal heus niet zakken, maar hoger mogen de ambities daar niet liggen.

In die context is het West-Vlaamse derby Kortrijk-Oostende, los van de topper Club-Genk, dit weekend zo interessant. KVK zit alleen wat verveeld bij het beslag op de activa van eigenaar Tan, omwille van een juridisch dispuut, maar sportief zit de club op schema.

En KVO zit boven elk schema. Bekentenis: voor de start van de competitie spraken we af met Frank Dierckens: voor elke 9 op 12 trakteert de voorzitter van KVO ons op mosselen in de Thermae Palace. We dachten toen niet dat dat er zou van komen. Ze waren er evenwel al na twee speeldagen, 6 op 6, dichtbij. En staan met 9 op 15 lekker zevende, in West-Vlaanderen tweede na Club Brugge

‘The best of the rest’. Het is nog geen 9 op 12 en ook vorig seizoen startte KVO met 9 op 15 maar de mosselen zijn in Oostende al bijna aan wal – degradatie lijkt al geen zorg meer. Jaja, het is weer plezant aan zee. De spelers amuseren zich weer onder de minder dwingende Kare Ingebrigtsen en CEO Patrick Orlans begint al Gilbert Bécaud-recitals te geven in de Nano Bar van het Kursaal… Plezant, maar relevanter is wat de ploeg op het veld brengt. Een uit-ste-ken-de organisatie en opnieuw mentaliteit en vooral vertrouwen – Dutoit en Sakala zijn maar twee voorbeelden. Hulde voor Ingebrigtsen.

Hulde voor Orlans en TD Guy Gysels: in hún stijl maar vooral voor géén geld de komst van Sylla, Palaversa, Skulason en de nog geblesseerde Hjulsager mogelijk gemaakt. En dan zijn topaankopen Vargas en Neto nog steeds out. KVK, same look als vorig seizoen, tegen KVO, new look: interessant hoor. Bij winst staat KVO alweer met 6 op 6 – en eten we misschien gauw weer mosselen. Als KVK wint, kunnen ze tegen Moeskroen en Mechelen misschien ook een reeksje neerzetten. Serveert men daar ook mosselen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier