7 mei: Dag zonder broek

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Ik weet niet precies wie die mensen zijn die er ook binnenshuis steevast uitzien om door een ringetje te halen, zelfs al zien ze van ‘s ochtends tot ‘s avonds geen enkele andere levende ziel, maar ik weet wel dat ze bestaan. Mannen wiens haar altijd netjes in de plooi ligt, vrouwen die in skinny jeans met een opgemaakt gezicht de afwas doen. Het zijn wellicht dezelfde mensen die het huis uitgebreid poetsen voor de schoonmaakster langskomt, die de douche na elk gebruik meteen weer droog maken en die voor elk onverwachts bezoekje toch standaard twaalf soorten aperitief en een heel assortiment aan hapjes hebben staan (maar zich alsnog uitgebreid excuseren ‘omdat ze niks in huis hebben’). Kortom: mensen die hun leven volledig op orde hebben.

Zodra er iemand onverwachts voor de deur staat, sla ik in paniek en wil ik me verstoppen

Ik ben, euh, niet zo. Als ik ergens heen moet waarvan ik zeker weet dat er minstens één bekende zal zijn, tut ik me op. Maar om snel even naar de bakker te gaan of de post uit de brievenbus te halen? Dan mag je eerlijk gezegd al blij zijn als ik mijn pyjamabroek voor een echte broek inruil. Daar ga ik écht niet speciaal mijn haar voor wassen of make-up voor op mijn gezicht smijten.

Ik geef toe: het is ordinaire luiheid. Want als ik in mijn sjofele outfit dan iemand tegenkom die ik zelfs maar vaagweg ken, wil ik spontaan zeven meter de grond inzakken. Dan heb ik spijt. Het is dus niet dat het me niks kan schelen, ik leer het gewoon nooit. Ik ben te lui om er thuis een béétje respectabel uit te zien, maar zodra de bel gaat en er iemand onverwachts voor de deur staat, sla ik in paniek en wil ik me het liefst onder de zetel verstoppen en doen alsof ik niet thuis ben. Denk je nu: “Tiens, Talitha, misschien moet je dan thuis toch maar eens wat moeite doen en jezelf al die stress en schaamte besparen?” Ik soms ook. Maar evengoed denk ik aan het gevoel van na een lange werkdag ein-de-lijk je bh kunnen uittrekken. Die strakke jeans inwisselen voor een zachte pyjamabroek. Op kousen rondlopen in plaats van op hakken of in zweterige sneakers. Lenzen uithalen en je bril opzetten.

Vergeet die onzin van ‘waar je geliefde is’, beste lezer. Thuis is waar je schaamteloos lelijk mag zijn, bh-loos en zonder broek. (Of toch tot ineens de bel gaat.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.