25 miljoen voor Wesley is goed onderhandeld door Mannaert

De kwaliteiten van Wesley zijn bekend en toch heersen er nog steeds twijfels. © belga
Frank Buyse

Senior writer Frank Buyse geeft voortaan hier zijn commentaar op het grootste nieuws bij onze West-Vlaamse eersteklassers. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de miljoenentransfer van Club-spits Wesley.

Wesley Moraes voor 25 miljoen euro naar Aston Villa. U valt wellicht niet achterover van het vertrek van de Braziliaan – vraag was alleen nog of de spits naar China, Italië of Engeland zou trekken. Naar Engeland dus, en niet naar Newcastle maar naar Aston Villa. En inderdaad voor de recordprijs van 25 miljoen die Vincent Mannaert al eerder had opgegooid. Zes jaar geleden was de 8 miljoen voor Bacca (topscorer) het record en twee jaar geleden de 15 miljoen voor Izquierdo (Gouden Schoen), dan is 25 miljoen voor Wesley, 1m91, 22 jaar en afgelopen seizoen in competitie goed voor 13 goals en 10 assists best goed onderhandeld van de Brugse CEO.

Want ondanks de progressie die de Braziliaan afgelopen twee seizoenen maakte (zou er al een bedankbriefje naar Ivan Leko zijn gestuurd?) is de bonkige spits toch nog steeds niet verder geraakt dan het ‘voordeel van de twijfel’. Want: toch nog net te weinig scorend vermogen.

De snelle, beweeglijke en balvaste spits was weliswaar onmisbaar in het systeem van Leko waarin zijn balvastheid de ruimte en openingen creëerde om Vanaken, Vormer, Schrijvers… te laten scoren. En zijn voetjes werden steeds beter. Maar vraag is of de Braziliaan in een systeem die minder geënt is op zijn (fysieke) kracht en positiespel in een zoveel moeilijker competitie als de Premier League snel de (laatste) twijfels zal wegspelen. Spontaan denken we nu aan Christian Benteke, zelfde type en ook nog steeds niet onvolprezen in Engeland.

25 miljoen en Clement binnengehaald: Club heeft alle troeven om de titel naar West-Vlaanderen te halen

Het maakt de zaak niet van Vincent Mannaert en co. De spits was toch niet meer te houden én Club is zich al langer aan het voorbereiden op zijn vertrek. In het geruchtencircuit, op drift dezer dagen, viel bijvoorbeeld meteen al de naam van de Venezolaan Jan Hurtado van Club de Gimnasia y Esgrima La Plata. En er zullen er nog meer vallen.

Vraag is dan of Clement precies hetzelfde profiel zal willen… Is hij van plan te voetballen zoals Leko deed. Samatta was in het Genkse systeem ook bijzonder belangrijk én bij de kampioen kwam het gevaar ook van alle kanten. Maar de Tanzaniaan maakte wel 10 goals meer. En scoorde 9 keer in 12 Europese matchen.

Hoe Clement en Club het vertrek van Wesley ook gaan oplossen: blauw-zwart heeft daarmeer al twee derde van zijn achterstand op Genk ingelopen. Nog geen maand geleden moest Club Brugge de titel laten aan Genk. Pas volgende week start blauw-zwart de voorbereiding van het nieuwe seizoen en de Limburgers zijn al bijgebeend. Eerst werd met coach Philippe Clement hun kampioenentrainer binnen gedaan. Even daarna volgde ook nog zijn assistent in de Luminus Arena Jimmy Van Rumst. Hun knowhow was dus al binnen. Waarop werd gedacht aan de centen, Genk rekende zich met de Champions League én transfergelden al zo’n 60 miljoen euro rijker. Daar is nu ook al bijna de helft van ingelopen.

Want de Champions League brengt Genk zo’n 25 miljoen euro op. En dat is precies wat Club vangt voor Wesley. Voor de vervangbare Wesley. Dan mogen de Limburgers nog eens 30 à 35 miljoen verwachten voor uitgaande transfers, Berge en Trossard voorop, en dan zal Club ongetwijfeld nog een deel opzij leggen voor het nieuwe stadion: blauw-zwart heeft bovenop Clement nu ook nog de middelen om in één keer twee, drie toppers in te halen. Om hard terug te slaan. Om metéén die landstitel terug te halen naar West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.