15-21 maart: Week van de Introverten

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Over introverten en extraverten bestaan veel misvattingen. Ik ben redelijk luid, zeer enthousiast en gebruik standaard veel meer woorden dan nodig een minder handige eigenschap als columnist. In gezelschap ben ik altijd goed aanwezig, zeker als ik me op mijn gemak voel en de sfeer tof is. Niet veel mensen zouden mij snel als introvert bestempelen, maar toch ben ik er de wandelende definitie van.

Ik ben de wandelende definitie van een introvert persoon

Het cliché luidt dat introverten stil, bedeesd en sociaal ongemakkelijk zijn. Ze durven hun mening niet geven en zijn wat meer teruggetrokken. Extraverten, daarentegen, zijn luid, assertief en aanwezig. Ze praten makkelijk en veel. Daarom word ik al snel in het laatste hokje gestopt. Alleen klopt het cliché niet: het gaat er bij introverten dan wel extraverten eigenlijk niet om hoe aanwezig of stil je bent, maar wat sociale interacties met je doen.

Krijg je energie van mensen ontmoeten en samenzijn met vrienden? Is urenlang aan een toog zitten babbelen of jezelf omringen door mensen de beste manier om je batterijen op te laden na de werkweek? Dan ben je absoluut een extravert ook als je allesbehalve een tafeldanser bent. Zelf ben ik het tegenovergestelde: sociaal contact vergt enorm veel energie. Hoe gezellig ik ook ben op café, de dag erna moet ik in m’n eentje een boek lezen in de zetel om te recupereren. (Ook zonder kater.) Ik word al moe bij het idee van drie dagen na elkaar met mensen afspreken. Kortom, ik ben honderd procent introvert.

Wij introverten hebben het tijdens deze lockdown veel makkelijker dan onze extraverte medemensen. In het begin vond ik hen maar aanstellers, want ik snapte niet waarom ze zo klaagden. Eindelijk wat rust en ontspanning, zonder al die verplichte sociale situaties! Maar toen probeerde ik me eens een pandemie voor te stellen met als enige maatregel dat je constant, elke dag, door zoveel mogelijk mensen omringd moet zijn. Het koude zweet brak me meteen uit. Sindsdien heb ik meer begrip en medeleven voor mijn extraverte vrienden. Misschien is deze week ónze week dus wel het uitgelezen moment, beste mede-introverten, om hen eens spontaan te bellen of uit te nodigen voor een wandeling. Want eerlijk is eerlijk: we hebben in 2020 al voldoende recup gehad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.