13 mei: Wereldcocktaildag

© BELGA
© BELGA
Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Het is alsof het universum het de horeca-uitbaters én -liefhebbers extra hard gunt na een jaar lang corona: precies op Hemelvaart, wanneer de terrasjes weer open zijn en de meeste mensen van een vrije dag genieten, viel ook Wereldcocktaildag. Ik schrijf dit van tevoren en weet dus nog niet of ook de weergoden het ons gegund hebben om deze mooie feestdag gepast te vieren, maar ik hoop alvast op een stralende zon en vrolijk gekleurde drankjes, vergezeld van het geluid van tintelende ijsblokjes en metalen rietjes.

Op zich kan je die ervaring ook wel thuis nabootsen of toch als je wederhelft bereid is om de rol van ober op zich te nemen en je beschikt over een tuin of balkon. Zelf heb ik enkel een koer (een ‘stadstuin’, zoals makelaars dat zo mooi zeggen) waar enkel in de voormiddag wat zon zit, dus ik zou al een tafel en stoelen naar de voorkant moeten slepen. De uitlaatgassen en vreemde blikken van mensen die vinden dat zoiets niet geheel alledaags is, zomaar op de zulle van je huis, moet je er dan wel bijnemen.

Mijn duurste cocktail ooit liet ik al na een paar minuten vallen

En ja, ook de cocktail kan je eigenlijk zelf maken. Al heb ik in m’n leven toch al menig cocktail gedronken die het geld niet waard was, omdat het een kunst op zich is. Bovendien riskeer je op een terrasje niet dat je natuurstenen aanrecht en je plastic snijplank met elkaar versmelten als je de vers gesneden limoenen voor je mojito’s niet meteen opruimt. (Helaas is dat waargebeurd. Leer uit mijn fouten.) Oké, je moet er wat geld tegenaan gooien, maar als je eenmaal een zaak hebt gevonden waar men de kunst van het shaken onder de knie heeft, heb je ook wel wat. Duurder betekent daarbij ook niet per se beter. Ik herinner me de duurste cocktail van mijn leven nog haarscherp 20 dollar voor een miezerig klein glaasje Cosmopolitan op een hip dakterras in New York maar dat lag niet per se aan de smaak. (Eerder aan het feit dat ik ‘m na een paar minuten al liet vallen toen ik struikelde over een stuk kunstgras. Wederom: leer van mij.)

Om maar te zeggen: ja, je kan ook thuis cocktails maken en in de tuin opdrinken terwijl je je uitgespaarde geld telt, but where’s the fun in that? Bovendien kan je je schade nog inhalen als het je op 13 mei niet gelukt is: op 15 mei is het alweer Wereldwhiskydag. Schol!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.