13 maart: Plant-een-bloemdag

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Sinds ik weet dat de bijen het moeilijk hebben én ze enorm belangrijk zijn voor het wel en wee van de natuur, ben ik lichtjes geobsedeerd door bloemen en planten. Zo valt het me op dat er in mijn thuisstad Kortrijk extreem weinig bloemen te spotten zijn. Daar zou ik graag zelf iets aan doen, maar helaas heb ik enkel een stadstuintje (lees: een koer) waar alleen in de zomer tussen 10.30 en 11.30 uur een streep zonlicht op valt. Had ik bij nader inzien tijdens de bezichtiging toch beter op dat soort dingen gelet in plaats van enthousiast rond te stuiteren omdat er een authentieke houten vloer ligt en de oven groot genoeg is voor twee pizza’s? Wellicht, maar daar is het nu te laat voor.

De vensterbank staat vol met stekjes die ik al eens een lieflijk woordje toefluister

Veel groen kunnen wij dus helaas niet voorzien. Afgelopen zomer hebben we in de halve vierkante meter naast de voordeur een aantal bijenvriendelijke bloemen geplant, maar dat is het zowat. Daarom ben ik grote fan van het nieuwe project van Stad Kortrijk om de boomspiegels (die vierkantjes met gras in het trottoir waar bomen in staan) in je straat te adopteren. Bovendien kan je een gratis zakje met bijenvriendelijke bloemenzaadjes aanvragen bij de provincie twee vliegen in één klap, zeg ik je. Allemaal gratis en voor niets (zo heb ik het graag), en je fleurt er je eigen woonomgeving enorm mee op.

Als mijn moeder dit leest, valt haar mond ongetwijfeld open van verbazing. Ik ben me erg bewust van het milieu, maar tot dik anderhalf jaar geleden stond er amper één plant in ons huis en had ik zelfs die wellicht nog nooit water gegeven. Ik had nul komma nul interesse in planten en allesbehalve groene vingers. Maar toen kreeg ik eens een Monstera (gatenplant, red.) cadeau. En een baby-pannenkoekenplantje. En bleken ze zelfs met mijn onkunde best goed te overleven. Na een tijdje merkte ik hoe tof het was om nieuwe blaadjes te ontdekken en de planten te zien groeien. En nu, beste lezer, ben ik het soort mens dat ’s ochtends vroeger opstaat om de rolluiken omhoog te doen zodat de plantjes voldoende licht krijgen. Ik heb een spreadsheet met de licht-, warmte- en waterbehoeften van mijn 24 planten. De vensterbank staat vol met stekjes die ik al eens een lieflijk woordje toefluister. Om maar te zeggen: werkelijk iedereen kan groene vingers kweken. Dus plant morgen gerust een bloem de bijen zullen je dankbaar zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.