10 april: Dag van de broers en zussen

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Bij jonge mensen met één kind rolt de vraag al snel over je lippen: “En, wanneer komt het tweede?” Het lijkt een onschuldige vraag, maar er zit vaak wel een waardeoordeel achter. Wat je eigenlijk wil vragen is: “Er komt toch zeker wel een tweede? Je gaat het je kind toch niet aandoen om alleen op te groeien? Weet je wel hoe zielig dat is?”

Ik ben zelf enig kind. En ik ben de hardnekkige vooroordelen over enig kinderen zó beu dat ik bij deze de feestdag voor broers en zussen aangrijp om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat eentje helemaal niet geentje is. Om maar te beginnen met: neen, dat is niet zielig. Ik heb me als kind nooit eenzaam gevoeld en me geen seconde verveeld in m’n eentje. Ik heb net geleerd om me uitstekend met mezelf te kunnen vermaken. Daardoor ben ik erg zelfstandig en onafhankelijk van andere mensen. (Behalve als het om mijn avondeten gaat, want ik kan niet koken.)

Enig kind zijn, is ook niet alles, maar het is geen straf

Als enig kind ben je niet per se een eenzame zielepoot, noch ben je sowieso een verwend nest dat niet kan delen. Ik weet niet precies waarom zoveel mensen bij enig kinderen spontaan het beeld van ‘Bubble Boy’ krijgen de jongen die allergisch was voor vrijwel alles en daarom door het leven ging in een gigantische plastieken bal maar het is niet alsof je zonder broer of zus ineens compleet afgezonderd van de rest van de wereld opgroeit. Newsflash: enig kinderen zijn geen sekte. Als kind ging ik naar school en had ik vriendjes op bezoek. Er was voldoende sociaal contact om te leren dat ik mijn speelgoed moest delen en niet zomaar mijn zin kreeg.

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets miste. Integendeel, ik kijk met warmte terug op de hechte band die ik met mijn ouders had. Pas nu ik tegen de 30 aankijk (niet doorvertellen), begint het wat te knagen dat ik nooit tante zal zijn, of dat ik geen broer of zus als getuige kan vragen. Ooit zal ik alleen zijn, als enige die van ons kleine gezinnetje overblijft en herinneringen aan mijn kindertijd heeft. Dat is best een hard besef.

Dus neen, enig kind zijn, is ook niet alles, maar het is allesbehalve een straf. En je maakt er je kind ook niet automatisch een kleine etterbak van. (Dat rotkarakter heb ik gewoon van mezelf hoor.)

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.