1 mei: Dag van de kersverse huiseigenaar

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Terwijl wij op 1 mei wat langer mogen slapen dankzij de Dag van de Arbeid, vieren de Amerikanen dan New Homeowners Day, oftewel de dag van de kersverse huiseigenaren. Het wordt er voor jonge mensen niet makkelijker op om die mijlpaal te bereiken, dus op zich snap ik de nood wel om daar eens de vlaggetjes voor buiten te hangen. Zelf bezit ik ook pas sinds een dik jaar een eigen huis, wat voor mijn verloofde en ik na enkele peperdure jaren huren in Amsterdam lange tijd nog niet haalbaar leek. Pas terug in België konden we keihard beginnen sparen.

Hang op zaterdag 1 mei gerust de vlaggetjes uit

Volgens onze planning zouden we ons eigenlijk nu pas op de huizenmarkt begeven, want het was de bedoeling om nog een extra jaar te sparen. Maar toen had ik eens een enorme baaldag ’s ochtends twee uur in de file van Antwerpen naar Brussel, het regende pijpenstelen, de koffiemachine was defect, mijn collega’s zaagden aan mijn hoofd en wilde ik even vluchten van de werkelijkheid op Immoweb. Lang verhaal kort: woensdag zag ik het huis online, zaterdag gingen we kijken, maandag was het verkocht. We hadden geen flauw idee hoe dat eigenlijk moest, een huis kopen, maar hadden het wel ineens gedaan. Daarna volgden vele stresserende telefoontjes naar banken en notarissen om alles nog op tijd in orde te krijgen, omdat toen ook net de woonbonus op z’n einde liep. Uiteindelijk kwam alles goed, maar ik weet nog hoe verdwaasd wij die eerste week rondliepen, af en toe ineens beseffend dat wij ‘Een Eigen Huis’ hadden! En het nog altijd niet goed konden geloven. (Tot we de eerste keer onze hypotheek moesten afbetalen.)

Dat eigen huis was een droom voor ons, al was het maar op vlak van ruimte. Je moet weten, beste lezer, dat wij in Amsterdam weliswaar een heerlijk appartementje huurden, maar het ook gewoon een veredelde schoendoos was. Als je 50 m² gewend bent, is een eigen rijhuis met vier etages een paleis. Daarom waren we wellicht ook zulke enthousiaste kopers. “We kunnen aan beide kanten uit bed stappen en de deuren gaan in alle kamers helemaal open! VERKOCHT!” Ja, als je eenmaal klein en duur gehuurd hebt, besef je wel wat je in handen hebt als je koopt. Dus geniet ervan, mede-eerstehuisbezitters, en hang gerust de vlaggetjes eens uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.