Opgelet voor oplichters die producten aan de deur verkopen

Redactie KW

De politie van de zone Mira waarschuwt voor oplichters die aan de deur messensets en kookpotten verkopen. Het gaat zogezegd om kwaliteitsvolle dure producten. In praktijk blijkt het om minderwaardig tuig te gaan

Een veel gebruikte methode is dat een verkoper van Duitse of Zwitserse nationaliteit aanbelt en een koffer met een messenset laat zien. Deze messen zouden van hoogstaande kwaliteit zijn en de verkoper zou op een beurs gestaan hebben in België. Hij heeft toevallig nog één set van die ‘prachtige’ messen over, een demonstratieset, en wil die verkopen voor een ‘spotprijs’ omdat hij dringend het vliegtuig moet halen maar met die messenset niet op het vliegtuig mag. Mooi verhaal, waar velen ook intrappen. Uiteindelijk wordt het stel messen verkocht aan een prijs die ver boven de werkelijke waarde ligt, soms zelfs tot 1.000 euro voor een set waarvan de echte waarde maar een fractie is van dat bedrag. Om de mensen nog vlugger over de streep te halen, beschikken sommige verkopers over een mobiele betaalterminal, zodat het geld ook onmiddellijk afgehaald wordt. In één enkel geval gaf een bejaarde dame de vlot pratende verkoper haar betaalkaart en code mee, waarna een grote som geld van haar rekening werd gehaald via een bankautomaat.

Gouden raad

Eén gouden raad dus: koop nooit aan de deur. Geen kookpotten, geen messensets, maar ook geen wijn, geen wasproducten, geen toiletpapier. Niets. Tenzij misschien een pak pannenkoeken voor een plaatselijke jeugdbeweging.

(BS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.