Openbaar aanklager maakt beschuldigden van roofmoord in Kortrijk met de grond gelijk

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de roofmoord op Fatiha El Barrani (21) in Kortrijk heeft procureur-generaal Tom Janssens hard uitgehaald naar de beschuldigden.

Franck Van Vossen (36) en Matthieu Lefebvre (27) brachten het slachtoffer op 13 november 2010 in Kortrijk met hamerslagen om het leven. Procureur-generaal Tom Janssens rekende in zijn typische stijl af met de Noord-Franse beschuldigden. “Onze twee helden, ‘nos héros’, leefden in een wereld die beheerst wordt door drugs, een wereld waarin men leeft van dag tot dag. Maar ze zijn zelf verantwoordelijk voor die toestand en voor de gruwel.”

“Godverdomme, na tien minuten slaan is ze nog niet dood”

Als procureur bij het parket van Kortrijk ging Janssens kort na de feiten zelf ter plaatse. Hij beschreef aan de jury de gruwel die hij daar aantrof. “Godverdomme, na tien minuten slaan is ze nog niet dood. En dan als kers op de verjaardagstaart neemt Van Vossen zijn grote hamer”, waarop de procureur luid ‘Happy birthday’ begon te zingen. Van Vossen pleegde de feiten namelijk op zijn 34ste verjaardag. “En Franck slaat dan tot ze haar schedel hoorden kraken. Het zijn monsters, monsters zonder waarden.”

Tot slot legde procureur-generaal Janssens aan de juryleden uit op welke schuldvragen ze zullen moeten antwoorden. Hij vroeg logischerwijze om hen schuldig te verklaren aan diefstal en aan de verzwarende omstandigheid doodslag. “Als men meer dan dertig slagen geeft met dergelijk materiaal, dan is het duidelijk dat om te doden was.”

Opgeschept over hun daden

Eerder had Natalie Aernoudts, advocate van de vriend van het slachtoffer, al haar pleidooi gehouden. Ze wees de jury op het laakbare gedrag van de beschuldigden na de feiten. Zo zouden ze bij vrienden in Boulogne-sur-Mer opgeschept hebben over hun daden. Dat blijkt ook uit een anonieme brief over Franck Van Vossen die kort na 13 november 2010 bij de Franse politie werd afgeleverd.

Voor de raadsvrouw van Bilal Abarkan staat het ook als een paal boven water dat de overval vooraf gepland was. “Ze waren steevast van plan om drugs te stelen. En als ze hem moesten doden, dan zouden ze het doen ook.” Meester Aernoudts hecht weinig geloof aan de versie van de beschuldigden. “Er was helemaal geen discussie over slechte drugs. Ze hebben de beslissing genomen om haar te slaan, omdat ze geen drugs gratis wilde geven.”

Uitspraak over schuld wellicht vanavond nog

Thomas Vandemeulebroucke zal later op donderdagnamiddag pleiten voor Franck Van Vossen. De verdediging zal waarschijnlijk het verband tussen de diefstal en de doodslag op Fatiha El Barrani betwisten. Donderdagavond valt in principe een uitspraak over de schuld.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier