Oostende moet stad van de langoustines worden

Redactie KW

De Oostendse vismijn zal zich toeleggen op kustvissers en zeevruchten, in het bijzonder langoustines. Daarvoor wordt een Europees project ingediend. Dat zeggen voorzitter van de Vlaamse Visveiling Noël Devisch en vicepremier en titelvoerend Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte.

“Van het quotum van 1.200 ton vissen de Vlaamse vissers maar 300 ton op, waarvan slechts 50 in Vlaanderen verkocht worden. Dat kan naar omhoog mits opleiding van de vissers – want de kwaliteit moet perfect in orde zijn – en promotie van het product”, zegt de minister van de Noordzee JohanVande Lanotte. “Daarvoor dienen we in juli met de stad, de provincie en de SDVO een Europees project voor subsidiëring in. Bedoeling is om geleidelijk aan het hele quotum op te vissen.”

In juli krijgen de visveilingen van Zeebrugge en Oostende een gemeenschappelijk nieuw veilsysteem. Er werd al sterk geïnvesteerd in kwaliteitscontrole in Oostende en de aanvoer gaat er, na een moeilijk jaar 2011, weer op vooruit. Vorig jaar werd 32% van de Belgische visaanvoer in Oostende gemijnd, in de eerste drie maanden van 2012 is dat al 36%. De planning blijft om tegen 1 januari 2015 een nieuwe, moderne en compacte vismijn in Oostende in gebruik te nemen.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier