Ook Roeselare en Kortrijk weren het begrip ‘allochtoon’

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De stadsbesturen van Roeselare en Kortrijk weren in hun communicatie het begrip ‘allochtoon’. Oostende probeert het begrip te vermijden en Brugge overweegt het om het te schrappen.

Naar aanleiding van het initiatief in Gent om het ‘containerbegrip allochtoon’ te schrappen, blijkt nu dat ook andere centrumsteden dat initiatief namen. Volgens De Morgen hebben Roeselare en Kortrijk het begrip ook al geschrapt uit hun communicatie. Dat gebeurde onlangs.

“Ik kan niet voor alle steden spreken”, zegt Luc Martens vrijdagmorgen in De Morgen, “maar Roeselare wil elk taalgebruik vermijden dat mensen verdeelt. We schrapten daarom allochtoon. Het beleid blijft natuurlijk belangrijker, maar zo’n symbolische daad mag je niet onderschatten.”

Burgemeester Landuyt van Brugge zegt daarover dat het stadsbestuur het woord zelden of nooit gebruikt. ‘Maar als iemand het vraagt, dan verdwijnt het”, aldus de burgemeester van Brugge in De Morgen vandaag. In Het Nieuwsblad klinkt het enigszins anders. “Ik zal het afschaffen niet expliciet uitvaardigen, al ben ik natuurlijk voor gelijke behandeling, ” citeert de woordvoerder burgemeester Landuyt.

In Oostende gebruiken ze het woord of begrip beperkt. Voor statistieken is het een nuttig begrip, luidt het daar. Maar maatschappelijk heeft de term een negatieve bijklank en daardoor vermijden wij het zoveel mogelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.