Ook personeel grote West-Vlaamse bedrijven legt werk neer

Redactie KW

Een staking tegen langer werken, leeft ook in de grote West-Vlaamse metaalbedrijven. Vaak starten de loopbanen er vroeg en de jobs staan bekend als zware arbeid. Bij landbouwmachinebouwer Case New Holland in Zedelgem stond al van vanmorgen vier uur een piket. Ook bij treinbouwer Bombardier in Brugge lag de hele fabriek plat, en ook bij Picanol in Ieper gingen de arbeiders niet aan het werk.

“Er is hier veel volk. Veel vakbondsmensen weliswaar, maar er zijn heel weinig mensen die komen werken. Er is niemand binnengelaten in het bedrijf,” zei Steven Ingelbrecht van de liberale vakbond bij CNH.

Op de hele site waar normaal landbouwmachines worden gemaakt, wordt vandaag niet gewerkt. En bij Bombardier in Brugge, waar normaal 690 mensen werken aan de bouw van treinstellen, klinkt al precies hetzelfde.

Directie kan niet aan het werk

“Ten eerste is er hier een publiek van mensen die al beginnen werken aan hun 16 a 17 jaar. Die hebben dus meer dan 40 jaar dienst op hun 57ste,” zegt Steven Bogaert van de Christelijke vakbond. “Als die langer moeten werken dan gaat dat niet meer. En door het generatiepact zitten we zelfs met die uitloopbanen waar het niet meer mee gaat.”

Ook de werknemersparking naast Picanol in Ieper was opmerkelijk leeg. De stakingspost van de vakbonden had dan alle toegang tot het bedrijf afgesloten. Zelfs de directie kon vandaag niet aan het werk.

Volgens Voka is de hinder in de privésector heel beperkt. Slechts in uitzonderlijke gevallen liggen bedrijven volledig stil.

(JV/TN/SK)

Ook personeel grote West-Vlaamse bedrijven legt werk neer

Staking bij Bombardier en CNH: kijk hier!

Ook personeel grote West-Vlaamse bedrijven legt werk neer

Staking bij Picanol: kijk hier!

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.