Onrust over federaal spreidingsplan

Redactie KW

Het nieuwe spreidingsplan voor asielzoekers zorgt bij diverse gemeentebesturen voor gefrons, heibel of onrust. Van een aantal gemeenten wordt verwacht dat ze meer asielzoekers opvangen dan voorheen. N-VA hekelt daarbij ook nog eens de ongelijke spreiding tussen Vlaanderen en Wallonië. En volgens kamerlid Patrick De Groote moet West-Vlaanderen verhoudingsgewijs te veel asielzoekers opvangen: bijna 17 procent van de 7.500 mensen voor wie onderdak wordt gezocht.

De federale regering is op zoek naar onderdak voor mensen die niet terecht kunnen in de asielcentra. In onze provincie zijn er asielinstellingen van het Rode Kruis in Wingene, Brugge en Menen (zie infografiek). Maar voor 7.500 asielzoekers wil de federale regering dat de gemeenten een oplossing klaar hebben.

De verdeling van dat aantal over de gewesten zorgde al meteen voor heibel. N-VA en Vlaams Belang vinden het niet kunnen dat Vlaanderen 88 procent van die mensen moet opvangen, Wallonië amper 11 procent en Brussel nog niet eens 1 procent.

Binnen Vlaanderen is er dan ook weer onvrede over de spreiding tussen de provincies. Maar het zijn vooral gemeenten en steden die ongerust zijn over de cijfers waarmee het plan naar buiten komt.

Foute inschatting?

Burgemeester Greet De Roo van Ruiselede dacht aanvankelijk dat het om een foute inschatting ging toen het gemeentebestuur per brief een voorstel kreeg om voortaan 71 asielzoekers op te vangen.

“In die brief stond dat de voorgaande brief kwam te vervallen, maar wij hadden niet eens een vorige brief ontvangen”, vertelt de Ruiseleedse burgemeester. “Wij vangen nu 17 asielzoekers op en we slagen daar in. We hebben met de gemeente een groot huis in eigendom waar twee grote families terechtkunnen en we hebben ook nog een huurwoning waar nog een derde familie kan verblijven. De opvang in het dorp lukt goed: met zeventien mensen kan dat geen probleem zijn. Maar 71, zoals het federaal spreidingsplan ons voorstelt, is van een totaal andere orde.”

In Knokke-Heist wordt het grootste aantal asielzoekers in onze provincie opgevangen: 77. Maar, zegt OCMW-voorzitster Annie Vandenbussche: “Wij vangen een 14-tal mensen op via ons lokaal opvanginitiatief en de overigen steunen en helpen wij. Trouwens, wij hebben er een 80-tal: dat cijfer dat ons nu is toegewezen is van diezelfde orde. Maar ik wist niet dat we daarmee het hoogst scoren in onze provincie.” (JG)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 9 december 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.