Zware brand vermeden bij afvalbedrijf Vanheede in Roeselare dankzij alarmsysteem

© LS
Redactie KW

In de nacht van maandag op dinsdag is de brandweer van de zone Midwest in grote getale uitgerukt naar het afvalverwerkend bedrijf Vanheede Environment Group in Roeselare. Een hoop restafval had er door zelfontbranding een grote opslagloods volledig onder de rook gezet. Dankzij de automatische rook- en vuurdetectie, het sprinklersysteem en de inzet van de brandweer kon schade aan de loods vermeden worden.

Rond 1.30 uur trad de automatische rook- en vuurdetectie en het luide alarm in werking. Werknemers van de PMD-loods wat verderop op de site langs de Moorseelsesteenweg gingen een kijkje nemen en stelden vast dat de loods volledig onder witte rook zat. De brandweer van de zone Midwest snelde met heel wat materieel en manschappen ter plaatse.

“Vlammen zijn er nooit geweest, wel veel rook”, weet verantwoordelijke Kurt Van Brabandt. “Maar het risico bestond dat er plots zuurstof bij kwam en een hoop afval in brand schoot. Gelukkig kon de brandweer dat vermijden, onder meer door de inzet van het schuimkanon. Dat versmachtte de brand in de restafvalhoop.” Na zowat een uur was de brand onder controle en trok de rook uit de opslagloods weg. Daarna was het zaak de afvalhoop met een bulldozer uit te trekken en systematisch af te blussen. Dat karwei nam enkele uren in beslag.

Broei, dat is zelfontbranding van opeengehoopte of samengeperste materialen, is voor recyclagebedrijven een gekend probleem. De temperatuur loopt dan zo hoog op in de de materialen dat ze gaan smeulen of zelfs ontvlammen. “Daarom installeerden we automatische detectie en sprinklers”, aldus nog Kurt Van Brabandt. “Die deden hun werk en voorkwamen erger. Aan de opslagloods zal er geen schade zijn.” In de loods wordt restafval verder gesorteerd en worden er hout-, folie- en kartonstromen uitgehaald. De rest gaat naar de verbrandingsoven.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier