https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zware brand treft restaurant De Clesse: “Ik heb niets meer, enkel de kleren die ik nu aanheb”

Redactie KW

Op het Marktplein in Oudenburg is zaterdag iets voor 11 uur een zware, uitslaande brand uitgebroken in restaurant De Clesse. Een rookpluim was tot kilometers ver te zien. Uitbater Patrick Konings (41) kon zichzelf en zijn hond in veiligheid brengen toen hij het inferno opmerkte. “Het enige wat ik nog heb, zijn de kleren die ik aanheb. Het is een ramp bovenop een rampjaar”, zucht hij.

Patrick bevond zich beneden in de zaak toen zijn hond plots erg gespannen werd. “Ik ging dan maar boven kijken of er iets aan de hand was”, aldus de diep geschokte uitbater, sinds 2.5 jaar de uitbater van De Clesse. “Mijn hond bleef maar onophoudelijk blaffen. In de trappenhal waren al brandende stukken hout naar beneden aan het vallen. Ik zag amper een hand voor ogen .”

Noodlijdend toekijken

“Ik dacht eerst nog om mijn brandblusser te nemen, maar ik besefte al snel dat er geen blussen meer aan was. Ik nam mijn hond en rende naar buiten. Op dat moment was de politie net aangekomen, die verwittigd was over de rookpluim”, gaat Patrick verder.

Hij moest noodlijdend toekijken hoe de vlammen uit het dak sloegen, in afwachting van de aanstormende brandweer. “Initieel was er enkel rook te zien. In twee minuten stond het hele dak echter in lichterlaaie ”, getuigt Patrick Konings. De massaal opgeroepen brandweer kreeg de uitslaande vlammen in het dak relatief snel onder controle. Het dak en de bovenverdiepingen zijn echter volledig uitgebrand.

Rampjaar 2020

“Ik woon hier nog maar 2,5 weken, nadat ik het statuut van het pand liet veranderen naar handelszaak-woonhuis. Al mijn spullen lagen boven. Ik ben dan ook alles kwijt, zelfs mijn gsm. Het enige wat ik nog heb, zijn de kleren die ik nu draag”, snikt de uitbater.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. “Het enige apparaat dat mogelijk brand zou kunnen veroorzaken boven, is de verwarmingsketel. Maar die is twee jaar geleden nog maar volledig vernieuwd. Ik begrijp echt niet hoe er brand is kunnen ontstaan. Ik kan enkel vaststellen dat het rampjaar 2020 geëindigd is met een nog grotere ramp. Het enige waaraan ik mij kan optrekken, is het feit dat er geen gewonden zijn gevallen”, besluit hij.

Crisiswoning

De brandweer had nog uren nabluswerk en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen pand, dat van Bistro Jakri. Wel was er even vrees dat een stuk van de gevel van het dak van De Clesse naar beneden zou vallen, op het dak van Jakri, maar dat werd voorkomen.

Burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld) kwam ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen. “ Onze sociale dienst is inmiddels verwittigd om alles in gereedheid te brengen in onze crisiswoning , zodat we de getroffen bewoner kunnen opvangen”, reageert Dumarey. De verzekeraar van De Clesse, een historisch pand in Oudenburg gezien het ooit de woning was van kunstschilder Louis Clesse, kwam rond de middag ook al ter plaatse.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.