Zware boete voor diepvriesgroentebedrijf nadat arbeider zeven meter naar beneden stort

Het diepvriesgroentebedrijf Pasfrost in Zonnebeke heeft in de Brugse rechtbank een geldboete van 48.000 euro gekregen, de helft met uitstel, nadat een arbeider er zeven meter naar beneden stortte. De Fransman liep breuken op over het hele lichaam.

Bij Pasfrost gebeurden eerder al zware arbeidsongevallen. © ZB

Op 20 november 2018 kwam een houten bak op zeven meter hoogte vast te zitten op een transportband in het diepvriesgroentebedrijf Pasfrost in Passendale. Een Franse arbeider probeerde de bak los te krijgen via het bedieningspaneel, maar toen dit niet lukte klom hij naar boven om ze manueel los te wrikken.

Plots brak een stuk van de bak af en stortte de 57-jarige man zeven meter naar beneden door een koker. Hij belandde met een zware klap in een andere bak en brak hierbij zijn linkerarm, rechterscheenbeen, vier ruggenwervels en de kaak.

‘Gangbare praktijk’

Volgens de arbeidsauditeur waren geen schriftelijke instructies bij de transportband aanwezig. “Bovendien bleek het een vaste praktijk om de bakken manueel los te wrikken wanneer dit niet lukte met de knoppen”, stelde hij. De arbeidsauditeur vorderde een geldboete van 48.000 euro voor het bedrijf.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Volgens de advocaat van het bedrijf was het slachtoffer zelf onvoorzichtig. “Hij was de enige die op die manier te werk ging”, stelde hij. “Er gold een strikt verbod om over de transportband te lopen en er waren wel degelijk instructies aanwezig.”

Maar de rechter volgde woensdag de stelling van de arbeidsauditeur en verwees naar de verklaringen van vier werknemers die bevestigden dat er geen schriftelijke instructies bij de transportband aanwezig waren en het een gangbare praktijk was om bakken manueel los te wrikken. Bij Pasfrost gebeurden in het verleden al vaker zware arbeidsongevallen. Zowel in 2010 als in 2013 kwam er een arbeider om het leven. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.