Zwaardere straf in beroep voor aanrijder Madieke

Redactie KW

De 32-jarige automobilist uit Avelgem, die op 21 november 2014 in Sint-Denijs (Zwevegem) frontaal botste met de wagen van de toen 9-jarige Madieke Derveaux uit Aalbeke (Kortrijk) en haar oma, heeft in beroep een zwaardere straf gekregen. Het jonge meisje zelf haalde ondertussen dankzij haar wilskracht een jaar schoolachterstand op.

In eerste aanleg kreeg Thomas V. een rijverbod van negentien maanden en een boete van 2.100 euro, in beroep komt daar nog een rijverbod van drie maanden en een boete van 600 euro extra bij. Met de uitspraak valt definitief het doek over de verantwoordelijkheid voor het ongeval.

Langs een landelijke weg in Sint-Denijs botste Thomas V. frontaal op de wagen van Lidy Debusschere (67), de oma van Madieke die op de achterbank zat. De oma en Madieke raakten zwaargewond. Madieke was er het ergst aan toe. De artsen waren er van overtuigd dat ze voor de rest van haar leven volledig verlamd zou blijven maar 2,5 jaar later slaat het meisje de dokters nog altijd met verstomming. Ze kan al opnieuw wat zelfstandig bewegen en stappen zetten, al blijft de revalidatieweg nog lang.

Volledige verantwoordelijkheid

Volgens de gerechtsdeskundige stond het vast dat Thomas V., die iets te veel gedronken had, van zijn rijvak afweek en frontaal op de wagen van Lidy, die al was vertraagd tot 10 km/u omdat ze andere auto op zich zag afkomen, reed. Maar toch probeerde de advocate van Thomas V. daar twijfel over te zaaien door te stellen dat het de wagen van de oma was die uitweek. De drie rechters in beroep veegden dat echter van tafel en legden de volledige verantwoordelijkheid gisteren bij Thomas V. Vooraleer hij zijn rijbewijs zal kunnen terugkrijgen, zal hij moeten slagen voor het theoretisch en praktisch examen en medische en psychologische proeven.

“Een belangrijke etappe gereden” – Madieke en familie

Heel tevreden“, zo reageren Madieke (12), haar ouders Bruno en Valerie en oma Lidy via advocaat Philippe De Jaegere. “Het is een belangrijke etappe die is gereden omdat nu definitief vast staat wie verantwoordelijk is voor het ongeval. We waren daar al van overtuigd maar zolang er geen definitief oordeel van de rechtbank was, bleef toch twijfel. Het is een kantelpunt. Het ongeval had een enorme impact op het hele gezin.”

Getuigschrift behaald

Madieke heeft ondertussen niet enkel de medische wereld met verstomming geslagen. “Ze had er enorm moeilijk mee dat ze door het ongeval een schooljaar had verloren”, vertelt papa Bruno. “Maar ze legde zich er niet bij neer en dankzij de vele steun en goede omkadering, maar vooral ook door haar eigen wilskracht slaagde ze er in twee jaar in één af te werken en behaalde ze haar getuigschrift van het lager onderwijs. Volgend jaar kan Madieke opnieuw met haar leeftijdsgenootjes naar de ‘grote school’. Een echte boost! We zijn apetrots! Ondanks alle tegenslagen lijkt de hemel stilaan toch een beetje op te klaren.”

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.