Zoon getuigt over fietser die verongelukte: “Hij stak er al duizend keer de Rijksweg over”

Geert Vermander werd aangereden aan de gevaarlijke oversteek van de Rijksweg ter hoogte van de Koestraat. © BF
Redactie KW

De 65-jarige Rumbekenaar Geert Vermander kwam dinsdagmiddag om het leven nadat hij aangereden werd terwijl hij met zijn fiets de Rijksweg overstak. Geert was bekend in Rumbeke en omgeving als een warm en sociaal persoon. “Een echte volksmens”, aldus zijn zoon Dieter.

Geert Vermander werd dinsdagmiddag aangereden toen hij met zijn fiets vanuit de Koestraat de Rijksweg wou oversteken. De Rumbekenaar werd nog ter plaatse gereanimeerd, maar overleed kort na het ongeval aan zijn verwondingen.

“Pa was wellicht op weg naar de Euroshop. Hij was constant bezig met vanalles en had waarschijnlijk materiaal nodig om handig zoals hij was een werkje tot een goed eind te brengen”, aldus zoon Dieter.

Geert Vermander genoot sinds 2011 van zijn pensioen nadat hij er een mooie carrière van 38 jaar had opzitten bij de firma Boucherie in Izegem. “Maar ook nu hij met pensioen was, bleef hij bezig. Hij ging helpen waar nodig, maar ook thuis was hij constant in de weer.” Dat huis ligt in de Koestraat, op wandelafstand van de plaats waar het ongeval dinsdag gebeurde. “De oversteek is algemeen gekend als een gevaarlijk punt. Pa kende de plaats heel goed. Hij was er al duizend keer overgestoken”, aldus Dieter.

Kleinkinderen

Dieter is een van de vier kinderen die Geert samen met zijn vrouw Annie Depoorter kreeg. Ondertussen zijn er ook al acht kleinkinderen. “Vroeger volgde hij onder andere de voetbalwedstrijden van onze broer Davy en mezelf op de voet. Nu schonk pa ook heel veel aandacht aan de kleinkinderen. Dat waren echt zijn oogappels. Hij was dan ook telkens heel fier wanneer de kinderen en de kleinkinderen iets konden verwezenlijken.”

De Rumbekenaar was niet alleen een familieman. Ook binnen het plaatselijke verenigingsleven was Geert Vermander bijzonder actief. Zo zette hij zich in als vrijwilliger binnen de Oekense Gardeboefeesten, was hij verbonden aan de Gezinsbond en toonde hij ook interesse in de lokale politiek. Op zondagochtend ging hij de communie uitdelen in het woon-zorgcentrum in Rumbeke. “Ook voor de buren stond hij steeds klaar. Wanneer iemand passeerde, zwaaide hij enthousiast. Hij was een echte volksmens en praatte met iedereen.”

Het ongeval met Geert Vermander is niet het eerste nabij de oversteek van de Rijksweg ter hoogte van de Koestraat. Eind juli 2018 overleed de 86-jarige Sebastiaan Degryse er op identieke wijze. Ook hij was met de fiets op weg toen hij bij de oversteek door een wagen werd aangereden.

Situatie aanpakken

Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het stadsbestuur van Roeselare zitten binnenkort samen om te kijken hoe ze de verkeerssituatie er kunnen aanpakken.

“We bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om de verkeersveiligheid er op korte termijn te verbeteren”, aldus Veva Daniëls, woordvoerster van AWV. “We zoeken ook naar een definitieve oplossing op lange termijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier