De kustwacht kreeg vrijdagavond melding van een zeilboot met motorpech voor de kust van Oostende. Een reddingsboot en de scheepvaartpolitie rukten uit om het jacht naar de haven van Oostende te begeleiden.

Onderzoek naar smokkelorganisatie

Aan boord troffen ze negen personen aan die naar eigen zeggen Albanezen zijn. Het parket gaat ervan uit dat de opvarenden op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk. Het gebeurt steeds vaker dat transmigranten op deze wijze in het Verenigd Koninkrijk proberen te geraken.

"Het spreekt voor zich dat deze feiten zeer ernstig worden genomen. De Noordzee op dergelijke wijze oversteken is levensgevaarlijk", klinkt het. "Er werd opdracht gegeven aan de teams mensensmokkel Scheepvaartpolitie en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen om te onderzoeken wie van de opvarenden deel uitmaken van de smokkelorganisatie, en wie naar het Verenigd Koninkrijk diende te worden gesmokkeld."

Levensgevaarlijke situatie

De verhoren van de mannen zijn momenteel volop aan de gang. Het parket wil verder dan ook niet veel kwijt. "Wel kan reeds worden bevestigd dat de wijze waarop de smokkel werd uitgevoerd, levensgevaarlijk was. Het aantal mensen was veel te groot in vergelijking met de grootte van de zeiljacht. De stuurkunsten van de man aan het roer waren duidelijk allesbehalve."

"Naast enkele jerrycans met brandstof en een aantal vuurpijlen die over tijd waren, was er geen beveiliging in het vaartuig aanwezig. Er waren geen veiligheidsvesten, geen radar noch een deftige radio. Er wordt dan ook zeer zwaar getild aan deze feiten", besluit een woordvoerster.

Twee mensen aangehouden

Zaterdagmiddag liet het parket weten dat de onderzoeksrechter twee opvarenden heeft aangehouden op verdenking van mensensmokkel waarbij misbruik werd gemaakt van de kwetsbare toestand van de slachtoffers en waarbij hun leven in gevaar werd gebracht.

(Belga)