Zeebrugse Vissers redden twintig transmigranten voor kust van Frankrijk

© gf
© gf
Redactie KW

Een Zeebrugse vissersboot heeft maandagavond mee het leven gered van twintig transmigranten, onder hen ook vrouwen en kinderen. Ze merkten voor de kust van Frankrijk op hoe zij in een opblaasbare boot in de problemen zaten. De reddingsdiensten kwamen hen uiteindelijk helpen.

De Z526 Vaya Con Dios uit Zeebrugge was maandagavond aan het varen voor Calais, aan de kust van Frankrijk. Daar merkten de vissers op een bepaald moment een rhib – een grote opblaasbare boot – met heel wat mensen aan boord. Het ging om twintig personen, daarbij zaten ook heel wat vrouwen en kinderen. Het bootje zelf lag ongeveer zes mijl diep in zee en geraakte niet meer vooruit. “Wellicht was het te zwaar geladen”, zegt procureur Frank Demeester. “Die mensen zaten dan ook in de problemen.”

Franse Marine helpt

En dat hadden de vissers van de Vaya Con Dios opgemerkt. Zij beslisten om rond het bootje te blijven varen en verwittigden ondertussen het Maritiem Informatiekruispunt in Zeebrugge. Zij namen op hun beurt contact op met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC). Uiteindelijk werden de Franse hulpdiensten ingeschakeld. Het was dan ook de Franse marine die met een schip ter plaatse kwam en de transmigranten aan boord kon halen.

De boot was te zwaar geladen en geraakte niet meer vooruit

Alex Decordier, de reder van de vissersboot, had ondertussen al contact met zijn schipper. “Ze zijn voor de veiligheid bij die mensen gebleven”, vertelt hij. “Omdat er ook vrouw en kinderen in het bootje zaten, durfde de schipper het niet aan om het risico te nemen om die mensen ook aan boord te nemen. Daarom hebben ze gewacht op assistentie en die is behoorlijk snel gekomen.”

Levensgevaarlijk

De transmigranten – volgens de eerste informatie ging het om Koerden – verkeerden uiteindelijk op het eerste zicht nog in goeie gezondheid. Het feit toont wel nog maar eens aan dat transmigranten nog steeds met boten de overstap proberen te maken naar Groot-Brittannië. “Deze mensen gingen wellicht in Frankrijk het water in”, zegt procureur Frank Demeester van het Brugse parket. “Wij zullen dit dan ook niet verder kunnen onderzoeken. Maar het bewijst helaas nog maar eens dat transmigranten bereid zijn om levensgevaarlijke pogingen te doen. Die mensen dreven met een bootje dat niet meer vooruit ging in een van de drukste vaarroutes van de wereld.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.