Woning dreigt in te storten na aanrijding door auto: “Ons huis is vernield”

Bewoonster Lea Serry is er het hart van in: "Ons huis is volledig verwoest" © NS
Redactie KW

Langs de Meiboomstraat in Zwevezele gebeurde donderdagmorgen een spectaculair ongeval. Een wagen belandde in de voorgevel van een woning. De schade is enorm en de woning is onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.

Het ongeval gebeurde op donderdagmorgen omstreeks zeven uur. Een bestuurder ramde met zijn auto een woning en de woning kreeg onmiddellijk een harde klap te verwerken. Een chauffeur, die langs de Meiboomstraat reed, moest noodgedwongen uitwijken voor een wagen die uit de zijstraat, Baron de Boesinghestraat, kwam. De bestuurder verloor de controle over zijn stuur en kwam in volle vaart in de woning van Eric Samyn (72) en Lea Serry (71) terecht.

(Lees verder onder de video)

Het koppel kwam er met de schrik vanaf. Momenteel kijken ze vol verdriet toe hoe hun huis eraan toe is. “Wij wonen hier al meer dan veertig jaar en het is voor de tweede keer op rij dat er een auto in ons huis terecht komt“, vertelt Lea aangedaan.” Zo een 15 jaar geleden kwam een auto in ons huis terecht en de voorruit was aan diggelen gevallen. Nu is het veel erger. We mogen van geluk spreken dat wij twee nog in leven zijn. Het had erger gekund, ook al is het nu heel erg”.

Harde knal

Het ongeval gebeurde omstreeks zeven uur. De knal was enorm. Buurtbewoners kwamen snel ter hulp. ” Deze morgen was ik juist opgestaan en plots hoorde ik een harde knal. Ik was in de badkamer en nam vlug een kijkje wat er juist gebeurt was. Ik zag onmiddellijk hoe erg het was en ik riep naar mijn man, die nog in bed lag, dat er een auto in ons huis binnengereden was. Enkele buurbewoners hadden de harde knal gehoord en kwamen vlug ter plaatse om te helpen. De living en de slaapkamer aan de voorkant van het huis zijn volledig vernield. Gelukkig slapen wij momenteel niet meer in de getroffen kamer. We slapen nu aan de achterkant van het huis en dat is onze redding geweest”.

Instortingsgevaar

“Ons huis is volledig verwoest. Enkele uren later zag je dat de voorgevel langzaam verder bleef scheuren en dat is heel gevaarlijk. De brandweerploeg en enkele deskundigen lieten weten dat ze het grootste deel van ons huis zullen afbreken en dit voor het gevaar op instorting. Door het instortingsgevaar is de straat voor alle verkeer afgesloten. Buurtbewoners hebben geen elektriciteit of internetverbinding. Ik heb veel bewondering voor de brandweerploeg die zo actief in de weer is om ons te helpen waar nodig.”

Woning dreigt in te storten na aanrijding door auto:
© NS

Onze geliefde woning staat op instorten en dat doet veel pijn. Mijn meubels, het decoratiemateriaal waar ik zo aan gehecht was, is weg. Emotioneel is dit een zeer harde klap. Ik ben een huisvrouw die met veel liefde in mijn huis vertoeft. Al het mooie werk is in één oogwenk verdwenen. We vernieuwden onze woning helemaal, het dak werd volledig vernieuwd. Onze enige troost is vooral dat wij twee niet gewond zijn geraakt. Stel je voor dat wij in de voorkamer lagen te slapen. Je mag er niet aan denken, wat de gevolgen dan geweest waren. Er komen hier omstreeks 7.30 uur heel wat schoolkinderen met de fiets voorbij. Stel je voor dat het ongeval een half uurtje later gebeurde en er waren kinderen bij betrokken.”

Noodwoning

Burgemeester Hendrik Verkest leeft enorm mee met het getroffen koppel. Hij bracht hen troostende woorden en stelde een noodwoning ter beschikking. “De burgemeester kwam al twee keer langs. Hij toont een luisterend oor en helpt zoeken naar een geschikte oplossing. We kregen een huis aangeboden, maar dat is voorlopig niet nodig. We kunnen terecht in een appartement van een familielid van ons. Het appartement hier iets verderop staat momenteel leeg. De bestuurder, een twintiger uit Wingene, kwam ook naar ons toe en hij vertelde dat hij er echt niks kon aan doen. Wat moet je daar dan op zeggen. Hij beweert dat hij maar 50 km per uur reed. Dat betwijfel ik, want er zijn nergens remsporen te zien. Het kwaad is geschied, ons huis is vernield en nu kan de verwerking beginnen. De dokter moest al langskomen omdat ik te veel geschrokken ben. Emotioneel is dit zwaar om dragen.”

Woning dreigt in te storten na aanrijding door auto:
© BVP

(Nele Sabbe /foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier