Wielertoerist (83) in levensgevaar na botsing met verkeersremmer in Roksem

Het ongeval gebeurde woensdagmiddag rond 15 uur op het kruispunt van de Bevrijdingsweg en de Zeeweg. © TL
Redactie KW

Een 83-jarige wielertoerist werd woensdagmiddag in kritieke toestand afgevoerd nadat hij door een verkeersremmer ten val kwam in Roksem (Oudenburg). De molenaar die even verderop aan het werk was, reanimeerde de man minutenlang tot de hulpdiensten kwamen.

Een bejaarde wielertoerist verkeert in levensgevaar nadat hij op een betonnen verkeersremmer botste op de grens van Roksem en Bekegem. Dat gebeurde woensdagmiddag rond 15 uur op het kruispunt van de Bevrijdingsweg en de Zeeweg. De 83-jarige man was er met zijn broer aan het fietsen maar merkte de betonnen balk van zo’n vijftien centimeter hoog wellicht niet op. Hij kwam ten val en bleef roerloos op de grond liggen.

Enkele stadsarbeiders waren snel bij het slachtoffer. Zij verwittigden ook molenaar Bart Engelen (61), die even verderop in de witte molen van Roksem aan het werk was. Hij diende het slachtoffer de eerste hulp toe en reanimeerde de tachtiger minutenlang. “Ik wist wel wat ik deed”, zegt hij. “Ik werkte vroeger aan de bovenleiding van de tram bij De Lijn. En ik kreeg ooit wel al eens een opleiding.”

De mensen van de noodcentrale hielden telefonisch contact en begeleidden de molenaar tijdens de reanimatie. “Aanvankelijk voelde ik absoluut geen pols meer. De man bewoog ook niet meer”, zegt Bart. “Maar ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen. Tot de hulpdiensten arriveerden. Dat leek lang te duren, maar uiteindelijk waren ze hier wel echt snel.”

Zowel de mugheli als een ambulance kwamen ter plaatse. De hulpverleners namen de reanimatie over en slaagden er in om de man er door te krijgen. Hij werd wel in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. De politie ontfermde zich over zijn broer. Die reed met de elektrische fiets naast zijn broer en was onder de indruk van wat er was gebeurd.

Molenaar Bart hoopt dat de wielertoerist er nog door komt. Maar een held wil hij zelf niet genoemd worden. “Ik heb toch maar gewoon gedaan wat iedereen zou doen? Iemand moest het doen en ik heb het op mij genomen. Ik wist wat er moest gebeuren, dus dat was niet meer dan logisch. Hopelijk gaat het snel weer beter met die man.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier