Werknemer overleefde als bij wonder val; werkgever krijgt opschorting van straf

Slachtoffer Sven Yde: "Het is een wonder dat ik nog leef." © Afr
Redactie KW

Een Dentergems dakwerkbedrijf heeft opschorting van straf gekregen nadat een 29-jarige werknemer tien meter naar beneden viel op een werf in Gistel. Het slachtoffer werkte zonder valbeveiliging en droeg geen helm.

Op 13 november vorig jaar was Sven Yde (29) uit Zulte aan de slag op het dak van een loods in aanbouw langs de Konijnenboslaan in Gistel. Maar kort na 9 uur ‘s ochtends verloor de man zijn evenwicht en stortte hij tien meter naar beneden. Sven werd in kritieke toestand met de mug-heli overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn beide polsen bleken gebroken en doordat zijn milt scheurde was hij inwendig twee liter bloed verloren. Een operatie van zeven uur redde hem uiteindelijk het leven. “Volgens de artsen is het een wonder dat ik nog leef”, vertelde Sven daar eerder over. “Dat ik jong en sportief ben zou mijn leven hebben gered. Blijkbaar heb ik mij tijdens de val nog in een reflex kunnen omdraaien waardoor ik niet op mijn rug terecht kwam.”

Onderzoek op de werf wees uit dat de arbeiders zonder valbeveiliging werkten. Sven droeg zelfs geen helm. Zijn toenmalige werkgever Alpha Roof uit Dentergem werd daarom voor de strafrechtbank gedaagd, waar de arbeidsauditeur een geldboete vroeg van 24.000 euro wegens inbreuken op de welzijnswetgeving. Het bedrijf kreeg eind december 2017 al eens een minnelijke schikking voor het ontbreken van valbeveiliging op een werf in Oost-Vlaanderen.

Toch drong de verdediging aan op de gunst van de opschorting. “Wanneer mijn cliënt in onderaanneming werkt, zoals op de dag van de feiten, dan laat hij contractueel vastleggen dat de hoofdaannemer de nodige valbeveiliging moeten voorzien”, pleitte de advocate van Alpha Roof. “Maar op die werf in Gistel was het uitzonderlijk anders vastgelegd en was mijn cliënt dus verantwoordelijk voor de beveiliging. Daar had hij niet bij stilgestaan.”

De rechter had wel oren naar dit pleidooi. Hij achtte het bedrijf schuldig, maar legde geen straf op. Sven Yde is sinds een drietal maanden opnieuw aan de slag als dakwerker, evenwel voor een andere werkgever. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier