Weduwe opgelucht: doodrijder Brugse motard krijgt zelfde straf in beroep

Redactie KW

De man die ruim drie jaar geleden de Brugse motorrijder Philippe Folie doodreed is in beroep opnieuw volledig verantwoordelijk gesteld voor het ongeval. De weduwe van Philippe Folie reageert opgelucht op de uitspraak. “Mijn man was geen snelheidsduivel. Dat de rechter dit opnieuw bevestigd heeft in zijn vonnis is een enorme opluchting voor mij.”

Meer dan drie jaar na het dramatische ongeval, dat het leven kostte aan haar man Philippe Folie, kan weduwe Jessika Sneppe (32) opgelucht ademhalen en eindelijk de bladzijde omdraaien. De Lissewegenaar die de Brugse motard doodreed, is in beroep opnieuw volledig verantwoordelijk gesteld voor het ongeval. De rechter gaf hem vrijdag dezelfde straf als de politierechter: drie maanden celstraf met uitstel, 1.200 euro boete en drie maanden rijverbod.

Motard frontaal tegen bestelwagen

Op 13 april 2012 was Bruggeling Philippe Folie rond 15 uur met zijn oranje Suzuki op weg naar zijn woning in de Dudzeelse Steenweg. Hij reed over de Pathoekeweg, maar ter hoogte van verfgroothandel Sijs liep het fout. Hendrik D. uit Lissewege stak met zijn bestelwagen de weg over en zag de motorrijder niet. Philippe Folie probeerde de bestelwagen nog te ontwijken, maar werd van zijn motor geslingerd en overleed ter plaatse. De gerechtsdeskundige stelde vast dat Philippe 65 kilometer per uur reed waar hij normaal 70 mocht. Maar omdat er op dat moment wegenwerken aan de gang waren, was de snelheid beperkt tot 30 kilometer per uur.

Zijn naam is voor eens en voor altijd gezuiverd en ik kan weer met opgeheven hoofd de straat op

De politierechter oordeelde in april 2013 dat Philippe het bord waarop die tijdelijke snelheidsbeperking aangeduid was, onmogelijk gezien kon hebben. Bijgevolg legde de rechter de schuld volledig bij Hendrik D. Maar tot grote verontwaardiging bij Jessika tekende Hendrik D., die de vrijspraak had gevraagd, hoger beroep aan. Maar dat mocht niet baten. “De beklaagde had voorrang moeten verlenen. Deze flagrante miskenning in hoofde van de beklaagde vormt de oorzaak van het verkeersongeval”, stelde de rechter vrijdag scherp.

“Lijdensweg eindelijk achter de rug”

“Drie jaar en vijf maanden na het ongeval is deze juridische lijdensweg eindelijk achter de rug”, zucht Jessika Sneppe. “Ook voor de kinderen is dit enorm zwaar om dragen. Mijn zoontje heeft zelfs rouwbegeleiding nodig. Nu gaat het gelukkig beter met hem.” Jessika beseft dat Hendrik D. niet de bedoeling had haar man te doden. “Maar dat hij in beroep ging tegen die milde straf en zijn verantwoordelijkheid probeerde te ontlopen, stootte mij zwaar tegen de borst. En dat zijn advocaat Philippe in de rechtbank probeerde af te schilderen als een snelheidsduivel en zijn naam door het slijk haalde heeft mij zeer diep gekwetst en verontwaardigd. Philippe was geen snelheidsduivel en dat heeft de rechter opnieuw bevestigd in zijn vonnis. Zijn naam is voor eens en voor altijd gezuiverd en ik kan weer met opgeheven hoofd de straat op. Dat is het belangrijkste.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier