Waregemse firma riskeert zware boete na dodelijke valpartij Nils (31) in Oostende

© iStock
Redactie KW

De Waregemse firma Callens NV moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor een dodelijk arbeidsongeval in Oostende. De 31-jarige Waregemnaar Nils Schepens kwam om het leven toen hij tijdens dakwerken door een ventilatiegat viel. De man had geen valbescherming aan. “En dat was blijkbaar een gangbare praktijk”, aldus de arbeidsauditeur.

Op 21 februari 2017 was Nils Schepens (31) uit Waregem aan de slag op het dak van de industriële bakkerij Flanders Bakery-La Lorraine langs de Zandvoordestraat in Oostende. In opdracht van de firma Callens NV uit Waregem was hij ventilatiekanalen aan het aansluiten boven een nieuwe productielijn. Maar de Waregemnaar kwam ten val en stortte voor de ogen van zijn collega’s vijf meter naar beneden door een ventilatiegat. Alle hulp kwam te laat.

Onderzoek wees uit dat de veiligheid op de werf zwaar te wensen overliet. “De opening waardoor het slachtoffer viel was niet afgedekt”, stelde de arbeidsauditeur woensdag in de Brugse strafrechtbank. “Nochtans lagen op maat gemaakte metaalplaten klaar om het gat te dichten. Het slachtoffer had bovendien geen bescherming aan, terwijl er valharnassen in de bestelwagen lagen. Dat die niet gebruikt werden, was volgens een collega een gangbare praktijk.” Volgens de arbeidsauditeur had het bedrijf nochtans een risicoanalyse gemaakt voor de klus. “Maar het toezicht op de uitvoering hiervan liet te wensen over.” De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 38.400 euro voor Callens NV.

Het bedrijf zelf vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënt ging ervan uit dat de afdekplaten in de week voor het ongeval geplaatst werden door andere dakwerkers”, stelde de advocaat van het bedrijf. “Dat was immers zo afgesproken. De dag van het ongeval hing er zwart plastiek over de gaten, waardoor je niet kon zien of de platen er daadwerkelijk lagen. Met dergelijke platen is het dragen van een valharnas overigens niet nodig. Mijn cliënt handelde te goeder trouw. Het is zeker niet zo dat er sprake was van een organisatorisch probleem. Er zijn nooit eerdere incidenten geweest. De zaakvoerder was trouwens zeer diep onder de indruk van het overlijden van Nils, die een uitstekende reputatie genoot binnen het bedrijf.”

De nabestaanden van Nils Schepens stelden zich burgerlijke partij in de zaak en woonden woensdag morgen het proces bij. “Zij koesteren geen wrok”, stelde hun raadsman. “Maar het is duidelijk dat de veiligheid op de werkvloer onvoldoende was.” De uitspraak volgt op 18 december.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier