VTM blikt in ‘Lotgenoten’ terug op crash tijdens airshow Oostende

© BELGA
Redactie KW

Journaliste Julie Colpaert uit Izegem wordt het gezicht van het nieuwe programma.

Met getuigenissen over de windhoosramp die het muziekfestival Pukkelpop teisterde op 18 augustus 2011, start op maandag 4 april om 21.40 u op VTM de reportageserie ‘Lotgenoten’. Gezicht van het programma is VTM-journaliste Julie Colpaert. Naast de Pukkelpoptragedie zullen nog zeven andere ‘nationale tragedies’ uit onze recente geschiedenis belicht worden: de kettingbotsing in Nazareth, de Switel-brand in Antwerpen, de explosie in het flatgebouw in Luik, de treinramp in Wetteren, de crash op de airshow in Oostende, de gasontploffing in Gellingen en de treinbotsing in Buizingen.

De reportageserie die VTM NIEUWS bestelde bij het productiehuis Borgerhoff & Lamberigts draait om grote, nationale rampen die vastgeklonken zijn in het collectieve geheugen van de tv-kijker. Maar tegelijk hebben de gebeurtenissen ook het leven van mensen die het ter plaatse allemaal hebben meegemaakt, voorgoed veranderd. Daarop zoomt Lotgenoten in. De ooggetuigen vertellen hoe ze de ramp beleefden en hoe ze lotgenoten werden: de slachtoffers, de familieleden, de hulpverleners. Ze beschrijven hoe ze die rampzalige dag vol drama hebben beleefd, hoe ze zweefden tussen hoop en wanhoop, hoe ze elkaar hebben geholpen en getroost.

“Het is bijzonder indrukwekkend hoe slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners in ‘Lotgenoten’ getuigen over misschien wel de moeilijkste dag uit hun leven”, zegt VTM-journaliste Julie Colpaert. “Het resultaat is een precieze reconstructie van de ramp, maar ook een eerlijk relaas van hoe hun levens voorgoed zijn veranderd. Sommige lotgenoten hebben mekaars leven gered of ze helpen mekaars verlies dragen.”

In de eerste aflevering van Lotgenoten op maandag 4 april wordt dus teruggeblikt op het Pukkelpop-drama in 2011 door familie en vrienden van één van de slachtoffers en andere getroffenen. Daarnaast zijn er ook de getuigenissen van PP-organisator Chokri Mahassine en zangeres Skin van Skunk Anansie die op het hoofdpodium stond, toen de hel losbarstte.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.