Vriendin slachtoffer arbeidsongeval Boudewijn Seapark: “Hij vocht vier uur voor zijn leven”
Het slachtoffer van het dodelijke arbeidsongeval in het Boudewijn Seapark is de 26-jarige Kylian Vandemaele uit Lissewege. Hij laat een vriendin en twee kinderen na. “Hij heeft vier uur lang voor zijn leven gevochten”, zegt zijn vriendin.
Kylian Vandemaele was dinsdagmiddag omstreeks 14.50 uur aan het werk vlak bij het zeehondenverblijf in Boudewijn Seapark in Sint-Michiels. Hij was er hoofd van de technische dienst en was er aan een elektriciteitskast bezig.
Vermoedelijk raakte hij een kabel aan waar op dat moment nog spanning op zat en werd hij geëlektrocuteerd. Hij was er samen met een externe elektrotechnicus aan het werk en die verwittigde de hulpdiensten.
Kylian werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar enkele uren later uiteindelijk aan zijn verwondingen. “Hij was nochtans een beer van een vent, meer dan twee meter groot. De dokter zei nog dat het bed te klein was voor hem”, zegt zijn ontroostbare vriendin Jolien Deschacht.
Gevochten voor zijn leven
Zij zag Kylian voor het laatst toen hij ‘s morgens naar het werk vertrok. Hij riep haar nog toe dat hij ‘s avonds om 16.30 uur thuis zou zijn. “Love you”, zei hij en hij wandelde met zijn twee kinderen weg.
“Op dat moment dacht ik nog letterlijk dat ik zoveel geluk had met hem”, zegt Jolien. “Om 14.45 uur stuurde ik hem nog een berichtje, maar daar kwam geen antwoord op. En dat was niet van zijn gewoonte.”
Niet veel later kreeg Jolien, die ook in het Boudewijn Seapark werkt, telefoon vanuit het pretpark. De hulpdiensten waren Kylian toen aan het reanimeren. “Ze vroegen of ik zijn familie kon verwittigen. Ik hoorde nog ‘ongeval’ en ‘elektriciteit’, maar de rest ontging me volledig”, zegt ze.
Jolien haastte zich naar het ziekenhuis. “Ik heb hem voor zijn leven zien vechten. Vier uur lang. En ook de dokters hebben alles gedaan wat ze konden. De blik in de ogen van de dokter die me kwam zeggen dat ze moesten afbouwen zal ik nooit vergeten.”
Kylian en Jolien waren ongeveer twee jaar samen. Volgende week zouden ze vieren dat ze in hun woning in Lissewege wettelijk samenwonend waren. “We waren voordien heel lang beste vrienden, alles deden we samen. Maar uiteindelijk sloeg de vonk over en gingen we er helemaal voor. We waren net zo gelukkig in onze woning, maar het mag dus niet zijn. Ik kan het eigenlijk gewoon niet geloven. Hij was helemaal klaar voor deze nieuwe start. Ik weet niet hoe ik zonder hem verder moet. Hij was er altijd voor mij. En eigenlijk ook voor alle andere mensen. Hij stond altijd voor iedereen klaar.”
In diepe rouw
Dat wordt bevestigd in Boudewijn Seapark. De zaakvoerder gaat op het ongeval zelf liever niet in. “Maar ik kan wel zeggen dat we allemaal in diepe rouw zijn”, zegt Lars Van Den Ham. “We verliezen een heel gewaardeerde collega. Ons medeleven gaat nu naar zijn familie en vrienden uit.”
Het arbeidsauditoraat heeft een wetsdokter aangesteld om een uitwendige schouwing uit te voeren na het ongeval en stelde ook een technisch raadgever aan. Op die manier wil men de precieze technische en doodsoorzaak nagaan. Ook de inspectiedienst Toezicht Welzijn op het Werk is ter plaatse en voert een onderzoek uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier