Vliegtuig maakt spectaculaire buiklanding in Wevelgem

Niemand raakte gewond bij het voorval en ook de schade valt nog mee. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Spectaculaire taferelen zorgden zondag voor de nodige spanning op de Wevelgemse luchthaven. Een vliegtuig kwam er op de buik terecht na de landing en gleed zo over de landingsbaan. “Een menselijke fout die godzijdank geen slachtoffers maakte”, verklaarde CEO Dirk Van Belleghem.

Het vliegtuig, een Beechcraft A36, wilde zondagnamiddag landen toen er wat verwarring ontstond. “De piloot, die alleen in het toestel zat, begon met de landing maar kreeg de melding dat de piste bezet was door een helikopter”, verduidelijkt de CEO van de luchthaven.

Landingsgestel niet uitgeklapt

“Hij moest dus een doorstart doen en trok zijn landingsgestel opnieuw in. Nadat hij opnieuw de landing kon inzetten, vergat hij eenvoudigweg zijn wielen opnieuw uit te klappen. Waarschijnlijk was hij verstrooid door de doorstart die hij had moeten maken.”

“Hij kwam aangevlogen en de mensen in de toren probeerden de piloot nog te verwittigen. Helaas kwamen die oproepen veel te laat en kwam het vliegtuig dan ook op de buik terecht en gleed hij zo verder.”

Een vliegtuig dat een onzachte landing maakt, resulteert vaak in dramatische toestanden. “Hier kon de piloot echter nog alert reageren. Het klinkt misschien vreemd maar de landing verliep uiteindelijk nog goed. De man raakte niet gewond en ook de schade bleek nog mee te vallen. De brandweer was meteen ter plaatse maar moest niet ingrijpen.”

Vertraging vliegverkeer

“Een gespecialiseerde takeldienst tilde het vliegtuig van de grond, waarop we de wielen uit konden klappen om het toestel uiteindelijk naar de zijkant te duwen. Door de situatie liep het vliegverkeer wel de nodige vertraging op.”

“Met het einde van het weekend in zicht keerden veel toestellen terug naar Wevelgem. Ze moesten dus allemaal rond de luchthaven blijven cirkelen totdat de landingsbaan vrij was. Het was hier dan ook een drukte van jewelste.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier