Vissersbootje kapseist: vader en zoon voor check-up naar ziekenhuis

©José Tyteca JT
©José Tyteca JT
Redactie KW

Een 45-jarige vader en zijn tienerzoon uit Poperinge zijn vrijdagmiddag met hun vissersbootje gekapseisd op het water in het centrum van Veurne. Ze konden zichzelf redden. “Ze hielden er vooral een kletsnat pak aan over en werden voor een check-up naar het ziekenhuis gebracht”, zegt commissaris Toon Fonteyne.

Het ongeval gebeurde vrijdag rond 15 uur op het water van de Calonnegracht aan dienstencentrum De Zonnebloem langs de Ieperse Steenweg. Ter hoogte van de Ieperbrug zaten een 45-jarige papa met zijn tienerzoon uit Poperinge op een klein vissersbootje.

Aan de Calonnegracht liggen meerdere bootjes aangemeerd. Terwijl ze aan boord waren, sloeg het vissersbootje om een onduidelijke reden plots om. Dat werd gelukkig snel gezien door omstaanders die onmiddellijk de hulpdiensten belden. Op dat moment zaten de papa en zijn zoon nog in het ijskoude water.

Zelf uit water

“Nog voor aankomst van de brandweer en de ambulanciers wisten de vader en zijn zoon zich op het droge te brengen, wellicht met hulp van omstaanders”, zegt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin.

“Beiden waren kletsnat door het water. Ze lagen maar zeer korte tijd in het koude water en raakten niet echt onderkoeld. Ze werden ook niet gewond. In de toegesnelde ambulance kregen ze wel verdere verzorging en konden ze zich opwarmen. Na verzorging ter plaatse werden ze alsnog naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check-up. Maar ze zijn houden er gelukkig dus enkel een kletsnat pak aan over.”

Gezonken bootje geborgen

Nadat het bootje kapseisde, zonk het meteen in het water. Daarom was het voor de hulpdiensten geen gemakkelijke klus om het vissersvaartuig te bergen. De brandweer riep assistentie in van een duikersteam dat in het water ging. De berging zelf gebeurde vanop straat op de beweegbare Ieperbrug.

“Daardoor was er niet alleen geen vaarverkeer mogelijk in het water maar ook een tijdlang niet op de weg”, vervolgt commissaris Toon Fonteyne. “Daardoor was de Ieperse Steenweg gedeeltelijk versperd van de Zuidburgweg naar het centrum van Veurne of komende van de rechtbank naar de Ieperbrug.” Het duurde uiteindelijk ruim een uur vooraleer het vaartuig op het droge gebracht kon worden. Hoe het kwam dat het bootje plots kapseisde wordt onderzocht. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier