Met ontbloot bovenlijf. Letterlijk op kousenvoeten. In een kleedje dat de barvrouw van de horecazaak leende uit medelijden. Schipper Gino Calcoen uit Nieuwpoort en de Kortrijkzanen Vincent Carton, zijn vrouw Pascale Vanquathem, Johan en Geert Merlevede zitten er bij als echte schipbreukelingen, net nadat ze terug voet aan wal zetten. "Het belangrijkste is dat we het overleefd hebben. Niemand van ons heeft er iets aan overgehouden. Maar we zijn wel alles kwijt wat we bij ons hadden", vullen ze elkaar aan.

Verjaardagsfeest met anticlimax

De vijf vrienden vierden woensdag de verjaardag van Vincent. Maar het genot van een prachtige dag op zee en de vreugde rond het verjaardagsfeestje maakte iets na 17 uur plaats voor bittere ernst. De Silver Pearl was op de terugweg naar de jachthaven van Nieuwpoort na een tochtje dat het gezelschap richting het Franse Duinkerke bracht.

"Plots ging er een alarm af en steeg er rook op uit de elektrische kast. We hebben nog geprobeerd de oorzaak te achterhalen en het euvel op te lossen, maar daar zijn we niet in geslaagd. In enkele minuten tijd was de rook bijzonder hevig", zegt Johan Merlevede.

"We hebben onze reddingsvesten aangetrokken en een boei vastgenomen. De enige plaats waar we nog konden staan was op het houten plateau achteraan het schip. We stonden klaar om in de zee te springen. Maar plots kwam onze reddende engel Luc Desiere uit De Panne in volle snelheid aangevaren met zijn Zodiac. We zijn hem en zijn opvarenden eeuwig dankbaar. Ze hebben ons heel goed opgevangen", zegt Gino Calcoen.

De vijf schipbreukelingen zeggen nooit in blinde paniek te zijn geweest. "We hebben goed voor elkaar gezorgd. Op zo een moment besef je wat je aan elkaar hebt. Gino, zijn leven lang al op zee als visser en schipper, is zoals een echte kapitein ook tot de laatste aan boord gebleven. Iedereen moest er eerst veilig van geraken, voor hij zijn schip achterliet. Nu beseffen we pas hoeveel geluk we hebben gehad. Net aan boord van de boot van onze reddende engel, en de Silver Pearl brandde al als een toorts."

Ook Karel Mahieu uit Sint-Idesbald en zijn vrienden die zeer snel ter plaatse waren om te kijken om hulp te bieden, zeggen dat het niet veel langer had mogen duren. "En een geluk dat het om een dieselmotor ging. Anders was er kans op een ontploffing."

Schroothoop

De Brandaris van Ship Support uit Nieuwpoort, die in zee was voor een andere opdracht, voer op vraag van de kustwacht meteen richting de plaats van het onheil. "Een brand op zee van dergelijke omvang maak je niet veel mee", zegt Daan Harnisfeger, die samen met Bart Markey de brand bluste. "Toen we na enkele minuten aankwamen, stond de boot in lichter laaie. We kregen het vuur wel snel onder controle, maar konden niet vermijden dat de boot enorm zware schade opliep. Een geluk dat het een mooie dag was met redelijk wat volk op zee, want dit had erger kunnen aflopen."

De Silver Pearl uit Nieuwpoort ligt aangemeerd ter hoogte van Ship Support (Watersportlaan). © JT

Ship Support sleepte het wrak onmiddellijk naar de jachthaven in Nieuwpoort. De boot is waarschijnlijk enkel nog goed voor de schroothoop.

(TH/TLG - Foto's JT/TH/TLG)