VIDEO Bekijk de exclusieve beelden van de zware bedrijfsbrand in Bavikhove

Olaf Verhaeghe

Iets voorbij 10 uur donderdagochtend is een zware bedrijfsbrand bij Mipa Frost ontstaan in Bavikhove. De gemeentelijke fase van het rampenplan is ondertussen voorbij. De gemeentelijke coördinatiecel en de hulpdiensten blijven echter paraat om de situatie op te volgen.

De brand bij BTC, Mipa Frost en Agrafresh is onder controle maar de brandweer blijft nog een tijdje nablussen. Nasmeulen is nog enkele dagen mogelijk. De inzet van hulpverleners wordt ondertussen stelselmatig afgebouwd.

De rookpluim was kilometers ver te zien en de vlammen sloegen minutenlang door het dak. Het vuur ontstond bij een bedrijf vlak bij de Koperen Ketel, in de Europastraat. De brandweer en de politie vragen om uit de buurt te blijven, de rook is gevaarlijk en zou voor irritatie kunnen zorgen. De wind blaast de rookpluim vooral in de richting van Deerlijk.

https://www.youtube.com/watch?v=ymR3Wbrue_0

Getuigen hoorden eerst een ontploffing en zagen dan al snel de vlammen en een hevige rookontwikkeling. De oorzaak is voorlopig nog onduidelijk. Er zijn wel geen gewonden gevallen. Er is slechts één ambulance aanwezig, voor hulpdiensten die eventueel in moeilijkheden zouden komen tijdens de bluswerken, onder andere door de ondraaglijke hitte.

https://www.youtube.com/watch?v=MqZtUI0VE8I

Onze reporter ter plaatse hoorde ook enkele ontploffingen. De stad Harelbeke kondigde het gemeentelijk rampenplan af. De politie en de brandweer vroegen om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie af te sluiten. Op de bedrijfssite zouden op het moment van de brand werken aan de gang geweest zijn. De gemeentelijke fase van het rampenplan is ondertussen voorbij. De gemeentelijke coördinatiecel en de hulpdiensten blijven echter paraat om de situatie op te volgen.

VIDEO Bekijk de exclusieve beelden van de zware bedrijfsbrand in Bavikhove

Ondertussen wordt duidelijk dat het gebouw volledig verloren is. Het zakte volledig in. De vuurhaard laat men gecontroleerd uitbranden om erger te vermijden. De bluswerken zullen nog zeker tot vannacht duren.

https://www.youtube.com/watch?v=jcXQOvNFFGM

Ongeveer 150 personen werden geëvacueerd naar de Torengalm in de Kervijnstraat door het risico van de hoogspanningsleiding die daar pal boven loopt. De kabels zijn ondertussen afgeschakeld. De evacuatie had niets te maken met de gevaarlijke stoffen ammoniak die vrijkwamen. De ammoniak is ondertussen volledig opgebrand en vormt geen gevaar meer.

Er meldden zich 24 mensen aan in het opvangcentrum de Torengalm. Met uitzondering van de geëvacueerden van het einde van de Kervijnstraat, mag iedereen terug naar huis. De mensen van Elia losten de problemen met de hoogspanningskabels op en volgen de situatie verder op. Een gedeelte van de Kervijnstraat blijft ook vannacht ontoegankelijk. De bewoners kunnen – als dat nodig blijkt – onder begeleiding van de hulpdiensten materiaal uit hun huis halen.

Buiten de evacuatiezone (gedeelte Kervijnstraat) mogen ramen en deuren terug open. De brandweer raadt iedereen aan het huis goed te ventileren door het openzetten van alle ramen en deuren.

VIDEO Bekijk de exclusieve beelden van de zware bedrijfsbrand in Bavikhove

In het evacuatiecentrum De Torengalm is een medische post voorzien voor mensen die last hebben van de gevolgen van de rookontwikkeling. De politie heeft de perimeter verkleind tot de omliggende straten. Zowel de N36 als de Bavikhoofsestraat zijn vrijgegeven voor alle verkeer. Hou uit voorzorg kinderen en dieren weg van roetresten en laat die resten voorlopig liggen. Er wordt later gecommuniceerd via www.harelbeke.be i.v.m. de roetresten.

Wie een melding wil maken van roetresten op de openbare weg, kan contact opnemen met het onthaal van de stad Harelbeke op het nummer 056 733 311. Mensen die ongerust zijn kunnen op hetzelfde nummer terecht. Ondertussen zal de VMM preventief waterstalen nemen om te zien of het bluswater een invloed heeft op het water in de Leie. Het is nu echter al zeker dat dit geen invloed heeft op de volksgezondheid.

https://www.youtube.com/watch?v=GU8erIy7yME
VIDEO Bekijk de exclusieve beelden van de zware bedrijfsbrand in Bavikhove

Door de hevige brand in Bavikhove werd de wielerwedstrijd Hemelvaartprijs met één uur uitgesteld omdat de politie anders niet tijdig aanwezig kon zijn. De wedstrijd begon om 16 uur in plaats van om 15 uur.

VIDEO Bekijk de exclusieve beelden van de zware bedrijfsbrand in Bavikhove
© (Foto Facebook)

https://twitter.com/HVZFluvia/status/1134024095203504128HVZ Fluviahttps://twitter.com/HVZFluvia

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

(CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.