Verschillende onderzoeken moeten oorzaak dodelijk arbeidsongeval achterhalen

De oorzaak van het dodelijke arbeidsongeval van dinsdag op de Suikersite in Veurne is nog steeds niet duidelijk. © JT
Redactie KW

De oorzaak van het dodelijke arbeidsongeval van dinsdag op de Suikersite in Veurne is nog steeds niet duidelijk. Er lopen verschillende onderzoeken bij het gerecht. Bij het ongeval kwam een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit om het leven.

Het arbeidsongeval gebeurde dinsdag op het middaguur op de grote site van de voormalige suikerfabriek in Veurne. Daar zijn heel wat werken aan de gang, zoals riolerings- en wegenwerken en wordt ook een volledig nieuwe woonwijk neergepoot. Rond 13 uur reed een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit plots van de weg en belandde met zijn vrachtwagen omgekeerd in het lager gelegen spaarbekken. De vrachtwagen, een dumper geladen met aarde en steenpuin, zonk onmiddellijk in het water. De chauffeur zat vast in zijn cabine die in het slijk terechtkwam. Pas na een uur kon hij door duikers van de brandweer bevrijd worden. De man was verdronken.

Het arbeidsauditoraat van de afdeling West-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar de oorzaak. Dat onderzoek loopt via verschillende pistes. “Zo is er een onderzoeksrechter gevorderd om een autopsie op het lichaam uit te voeren”, zegt Jeroen Lorré, substituut-arbeidsauditeur.

“Op die manier willen we weten of een medische oorzaak aan de basis kan liggen, of de chauffeur bijvoorbeeld onwel is geworden. Daarnaast is er ook een verkeersdeskundige gevorderd. Die moet de omstandigheden van de weg en de site ter plaatse nagaan. Tot slot is er ook een technisch onderzoek gevorderd op de dumper zelf. Die is gerechtelijk in beslag genomen. Er wordt gekeken of de dumper voldeed aan alle technische eisen. Voor alle resultaten is het nog te vroeg. We houden alle pistes open. Het is ook niet ondenkbaar dat die onderzoeken niets opleveren en er nog een andere oorzaak kan zijn. Zo kan de chauffeur ook gewoon verstrooid geweest zijn of bezig geweest zijn met iets anders. Er waren geen directe getuigen dus daar kunnen we het antwoord niet meteen op weten.”

Er was wel een goed bevriende collega van de man, die al 4 jaar voor Verhelst werkte, die de dumper meteen na het ongeval in het water zag liggen en nog een vergeefse reddingspoging ondernam.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier