Wagen knalt binnen in woning in Torhoutsestraat Ruddervoorde

Stephaan Noë en Tania Blomtrock: “We zaten amper drie meter verwijderd van de plaats waar die wagen is beland.”© Arne Franck
Stephaan Noë en Tania Blomtrock: “We zaten amper drie meter verwijderd van de plaats waar die wagen is beland.”© Arne Franck
Redactie KW

Een koppel uit de Torhoutsestraat in Ruddervoorde liep zaterdagavond 27 maart de schrik van hun leven op. Een vrouw uit Roeselare knalde er met haar Mercedes E300 dwars door het inkomportaal van hun woning. “Het is een wonder dat hier geen doden vielen”, zeggen ze. Volgens het koppel was het lang niet de eerste keer dat een wagen zich in hun voortuin ‘parkeert’.

Stephaan Noë (54) en Tania Blomtrock (53) zaten zaterdagavond rustig in de zetel naar televisie te kijken, toen ze rond 21.30 uur werden opgeschrikt door een oorverdovende klap. Een 30-jarige vrouw uit Roeselare was met haar splinternieuwe Mercedes E300 vanuit de Westkantstraat rechtdoor gereden op het kruispunt met de Torhoutsestraat. Ze ploegde dwars door hun voortuin en knalde door het inkomportaal van hun woning.

Bestuurster zwaar gewond

De bestuurster kwam met haar wagen tot stilstand in de voortuin aan de andere zijde van de woning. De brandweer moest haar uit het verhakkelde voertuig bevrijden, maar ze was nog bij bewustzijn toen ze met zware verwondingen naar het ziekenhuis werd overgebracht. Volgens de politie verkeerde ze niet in levensgevaar.

Mocht die wagen niet naar rechts zijn afgeketst, was ze recht onze woonkamer binnengereden en konden we het wellicht niet meer navertellen

De bewoners beseffen waaraan ze ontsnapt zijn. “We zaten amper drie meter verwijderd van de plaats waar die wagen is beland”, vertelt Tania Blomtrock. “Heel de woning vulde zich met stof. We waren in paniek en dachten echt dat er een dode in onze voortuin zat. Mocht die wagen niet naar rechts zijn afgeketst, was ze recht onze woonkamer binnengereden en konden we het wellicht niet meer navertellen. Het is een wonder dat hier geen doden vielen.”

Schade is enorm

De schade aan het huis van Stephaan en Tania is enorm. “Onze afsluiting en tuin zijn verwoest en door de klap is de hoek van onze inkomhal tot puin herleid”, zegt Stephaan. “Heel de tuin lag bezaaid met brokstukken. De brandweer kwam het puin ruimen en onze woning stutten. Er lopen barsten tot in de kelder, maar er zijn gelukkig geen stabiliteitsproblemen. Onze buren kwamen een handje toesteken om het portaal opnieuw wind en waterdicht te maken. We zijn alle helpers heel dankbaar.”

Er gaat geen dag voorbij zonder dat wij remgeluiden of getoeter horen

In de dertig jaar dat Stephaan en Tania op het kruispunt van de Hoge-, Torhoutse- en Westkantstraat wonen, belandde al een drietal keer een wagen in hun voortuin.

Levensgevaarlijk kruispunt

“Bij de buren reden ze ook al twee keer tegen de gevel”, zeggen ze. “Zij plaatsten om die reden een muurtje. Hier wordt veel te snel gereden en bestuurders mispakken zich aan dit levensgevaarlijke kruispunt. Er gaat geen dag voorbij zonder dat wij remgeluiden of getoeter horen.”

“Vele jaren geleden werd op het einde van de Westkantstraat een perk met struiken geplant, maar dat bracht geen soelaas. Vijf à zes keer per jaar rijdt een wagen door het struikgewas. Volgens ons is een rotonde hier de enige oplossing.”

Trajectcontrole

Volgens burgemeester Jan de Keyser (CD&V) lag overdreven snelheid aan de basis van het ongeval. “Dit is een heel gevoelige omgeving voor snelheid”, zegt hij. “Daarom hebben we trajectcontrole uitgerold in de Hogestraat, die over een aantal weken operationeel is. In dezelfde omgeving hebben we vorige week nog een digitaal snelheidsbord geplaatst. We zullen nu met deskundigen bekijken wat we alsnog kunnen doen qua inrichting.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.