Vrouw zwaargewond na botsing met vrachtwagen in Leke: brokstukken en zakken gips zorgden voor ravage op de weg

De vrachtwagen vervoerde zakken gips en door de zware klap scheurde een heel deel daarvan open. Die belandden allemaal op het fietspad en in de gracht. © JH
Redactie KW

Bij een zwaar verkeersongeval tussen een personenwagen en een vrachtwagen in Leke bij Diksmuide raakte een vrouw maandagochtend zwaargewond. De vrouw, een dame uit het Gentse, knalde op een vrachtwagen geladen met bouwmateriaal. Die vrachtwagen eindigde in de gracht, waarbij tientallen zakken gips openscheurden. De vrouw zat stevig gekneld en moest bevrijd worden. “Ze liep bij het ongeval breuken op”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. Volgens de eerste bevindingen van een verkeersdeskundige zou de bestuurster van haar rijvak afgeweken zijn. Ondertussen werd de vrachtwagen wel al getakeld en is de baan terug vrij.

Het ongeval gebeurde maandagochtend rond 8 uur in de Oostendestraat in Leke nabij Diksmuide. Een vrouw uit het Gentse reed richting Diksmuide om daar voor haar werk archeologisch onderzoek te doen. Een chauffeur van bouwfirma Vinckier uit Diksmuide reed op de tegenovergestelde rijbaan richting Sint-Pieters-Kapelle.

Zware breuken

Passanten die het ongeval zagen gebeuren verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten. De brandweer van Diksmuide/Leke snelde ter plaatse om de vrouw, die zwaar gekneld zat, uit haar voertuig te bevrijden. “De dame bleef de hele tijd bij bewustzijn, maar klaagde over hevige pijn”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. “Ze zat vooral gekneld aan de onderste ledematen. We moesten het portier van de wagen openknippen en daarna het ingedeukte dashboard wegduwen eer we haar voorzichtig konden bevrijden. De vrouw liep bij het ongeval zware breuken op.”

Ze kreeg ter plaatse de eerste zorgen van een toegesnelde MUG-arts en werd nadien zwaargewond maar niet in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Ook de vrachtwagenchauffeur kreeg een harde klap te verwerken toen hij in de gracht terechtkwam. De man kon op eigen krachten uit de toegetakelde vrachtwagen klimmen en werd ook naar het ziekenhuis gebracht.

Tientallen zakken gips

Door het ongeval was er aanzienlijke ravage op de Oostendestraat. De vrachtwagen vervoerde tientallen zakken gips en door de zware klap scheurde een heel deel daarvan open. Die belandden allemaal op het fietspad en in de gracht. Ook een afsluiting van een weide werd vernield, waarna ook zakken gips in de weide eindigden. “De weg zelf lag dan ook nog eens bezaaid met brokstukken. Het verwijderen van alle gips wordt nog een huzarenstukje waar we even mee bezig zullen zijn”, besluit kapitein Vandenberghe.

Afgeweken van rijvak

Een verkeersdeskundige van het parket moest de juiste omstandigheden achterhalen. “Volgens de eerste bevindingen is de bestuurster mogelijks afgeweken van haar rijvak en zo in aanrijding met de vrachtwagen gekomen”, meldt het parket. “Het ongeval gebeurde op een rechte baan gescheiden door een volle witte lijn. De bestuurster raakte zwaargewond en kon nog niet verhoord worden.”

De vrachtwagen werd na de middag getakeld en daarna moest de brandweer nog de rijweg en het fietspad reinigen. Alle gips weghalen was een flinke klus. Om 14 uur was de weg terug vrij. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier