Vrouw rijdt Leon (9) aan, maar pleegt vluchtmisdrijf: “Je had moeten kijken, riep ze hem toe”

Olaf Verhaeghe

De 9-jarige Leon Vandemaele uit Meulebeke werd dinsdag in de vooravond aangereden op het zebrapad over de Baronielaan. De vrouwelijke bestuurder stopte heel even, maar snelde toch weg. “Een ongeval is snel gebeurd, maar wees toch zo verstandig en respectvol genoeg om op zijn minst contactgegevens achter te laten”, zucht papa Kristof.

Leon Vandemaele (9) was dinsdagavond met zijn step onderweg van bij hem thuis naar een vriendje. Niet om te spelen, wel om een kerstkaartje in de bus te droppen. Heel ver moest hij niet, amper een paar wijken steppen. Maar bij het oversteken van de Baronielaan in Meulebeke liep het mis.

“Hij wachtte met zijn step en zag hoe een wagen stopte om hem over te laten. Helaas deed de bestuurder die uit de andere richting kwam, dat niet”, vertelt Kristof Vandemaele, de papa van Leon. “Leon werd met zijn step opgeschept en kwam in de struiken terecht. Dat is misschien zijn geluk geweest, dat die struiken zijn val hebben gebroken.”

Vluchtmisdrijf

Danig onder de indruk van wat net was gebeurd, sprong Leon recht en bood hij zelf zijn excuses aan de bestuurster aan. “Maar zij was niet van plan om veel hulp te bieden”, aldus papa Kristof. “ Je had moeten kijken , riep ze hem toe, maar dat hij uiteraard wel gedaan. Daarna kroop ze opnieuw achter het stuur en snelde ze weg, zonder gegevens achter te laten of zich verder om Leon te bekommeren.”

Een getuige stond Leon wel bij en slaagde erin de nummerplaat te noteren. “Samen zijn ze naar ons thuis gekomen. Ik kwam net thuis en schrok natuurlijk van de verwondingen in zijn gezicht”, aldus Kristof. “We hebben de politie gebeld en ook de hulpdiensten kwamen ter plaatse. Gelukkig hebben we de nummerplaat, zo kan de politie de bestuurder toch nog opzoeken.”

Contact opnemen

Het incident zit de Meulebekenaar hoog. “Ik ben kwaad, ja. Niet omwille van het ongeval, dat kan iedereen overkomen en is heel snel gebeurd. Maar wees toch zo verstandig en respectvol om het slachtoffer te helpen, je gegevens achter te laten of de ouders te contacteren. Laat het een les voor iedereen zijn… Ik hoop dat die vrouw nog contact opneemt. Het is maar een kleintje , hé.”

Met Leon zelf gaat het gelukkig vrij goed. Hij moet een nacht in het ziekenhuis blijven, ter observatie. “Waarschijnlijk zal hij er met een hersenschudding en de schrik vanaf komen, al hebben ze in het ziekenhuis toch een CT–scan genomen om zeker te zijn. Ik zeg het: gelukkig valt het al bij al mee. Het had veel erger kunnen lopen”, besluit Kristof.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.