Vrachtwagenchauffeur terecht na dodelijk ongeval met fietsster Marleen (56): “Sta er mee op en ga er mee slapen”

Het ongeval gebeurde op 25 maart 2020.© CLL
Het ongeval gebeurde op 25 maart 2020.© CLL
Redactie KW

De Waalse vrachtwagenchauffeur die op 25 maart 2020 fietsster Marleen Volckaert (56) uit Gullegem doodreed, moest de vrouw wel gezien hebben. Daarom moest hij zich voor de politierechtbank in Kortrijk voor het ongeval verantwoorden. Hij kon aan Marleens echtgenoot Luc zijn excuses aanbieden. “Alles verdwijnt in het niets met het verdriet van de nabestaanden, maar ook hij staat er mee op en gaat er mee slapen”, aldus advocaat Michel de Clippele.

Op die fatale lentedag in maart was Marleen Volckaert met haar fiets van haar werk bij sanitair- en verwarmingsspecialist Van Marcke onderweg naar huis. Ter hoogte van de oprit van de A19 in Wevelgem raakte ze in de Gullegemstraat onder de wielen van de vrachtwagen van David D. (39) uit het Waalse Frasnes-lez-Anvaing. De trucker wou rechtsaf slaan terwijl Marleen rechtdoor wou rijden. De trucker merkte haar evenwel niet op en reed ze aan 14 km/u omver. Een dodehoekongeval, maar de aangestelde verkeersdeskundige kwam tot het besluit dat de trucker de fietsster toch had moeten zien.

Loyaal en harde werker

De vrachtwagenchauffeur was samen met zijn baas van transportbedrijf Staelens uit Ath op de rechtbank in Kortrijk aanwezig. “David is sinds 2012 bij ons aan de slag”, liet Michel Staelens in een brief optekenen. “Maar we kennen hem al langer. Zijn vader was immers mijn eerste chauffeur. David is loyaal en hardwerkend. Een ervaren chauffeur die altijd voorzichtig was. We waren geschokt door dit vreselijke ongeval.”

Marleens echtgenoot Luc Dujardin stelde zich geen burgerlijke partij meer omdat hij als nabestaande van een zwakke weggebruiker sowieso vergoed wordt. Hij hield er wel aan om het proces bij te wonen. Hij had het nog altijd merkbaar zwaar om het verlies van zijn echtgenote.

Nieuwe regeling aan kruispunt

Op exact dezelfde plaats in Wevelgem werd op 14 september 2019 ook fietsster Linda Demely (63) door een vrachtwagen gegrepen. Zij stierf uiteindelijk na een maandenlange coma ook aan haar verwondingen. Ook die Oost-Europese trucker stond enkele weken geleden voor de politierechtbank terecht en krijgt volgende week zijn straf te horen. David D. zal nog tot 11 maart geduld moeten hebben.

Ondertussen is beslist dat het beruchte kruispunt een aparte groenregeling voor fietsers zal krijgen. Op die manier worden fietsers van gemotoriseerd verkeer gescheiden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.