Vrachtwagen met levende varkens gekanteld op E17 in Aalbeke

Eenmaal de varkens bevrijd spoot de brandweer water over alle dieren om hen af te koelen en tot rust te brengen.© CLL
Eenmaal de varkens bevrijd spoot de brandweer water over alle dieren om hen af te koelen en tot rust te brengen.© CLL
Christophe Lefebvre

Woensdagnamiddag kantelde een vrachtwagen, gevuld met varkens, op de verkeerswisselaar in Aalbeke. De chauffeur werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht en ook de verkeershinder bleef beperkt. De brandweer werd geconfronteerd met een logistieke uitdaging want 190 varkens moesten uit hun benarde positie worden bevrijd.

Kort voor de middag reed de chauffeur met zijn vrachtwagen op de E403, toen hij de wisselaar naar de E17 in de richting van Rijsel wilde nemen. Kort voor de laatste bocht liep het grondig fout en verloor hij de controle over het stuur. De vrachtwagen ramde een verkeerspaal, kantelde op zijn linkerkant en gleed zo nog ettelijke meters verder.

Lichte verwondingen

De chauffeur, een man uit Spanje, kon zelf uit de cabine kruipen en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Zijn echtgenote, die eveneens in de cabine zat, raakte er zonder kleerscheuren uit maar volgde haar man in de ziekenwagen naar huis.

Of het ongeval het gevolg was van een verkeerde inschatting, een moment van onoplettendheid of een te hoge snelheid zal het onderzoek van de politie nog moeten uitwijzen. Meteen werd wel duidelijk dat de hulpdiensten voor een lange en complexe taak stonden. In de trailer lagen 190 varkens op elkaar geprakt.

Race tegen de klok

“Het schreeuwen van de dieren gaat door merg en been en laat er geen twijfel over bestaan: ze sterven een erg pijnlijke dood en iedere seconde telt!” De brandweerofficier ter plaatse trommelde alle beschikbare manschappen op, in wat een race tegen de klok werd.

“Via Stad Kortrijk hebben we een vrachtwagen met dranghekkens gevorderd. Hiermee zullen we proberen een opvangzone te maken voor de varkens. Via de takeldienst laten we een container komen waarin we de overleden dieren meteen kunnen plaatsen. We moeten alles op alles zetten om elk varken te redden maar mogen ook de veiligheid van de weggebruikers niet uit het oog verliezen. Mocht een varken in volle paniek kunnen ontsnappen en de E17 oplopen, dan krijgen we een potentieel drama te verwerken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De brandweerlieden wisselden elkaar af om de geknelde dieren te bevrijden, een slopende taak. “Ieder dier weegt meer dan 100 kilogram en ze verpletteren elkaar”, gaat de officier verder.

“Daarnaast zijn ze ook allemaal erg gestresseerd wat het voor ons nog moeilijker maakt. Een veearts werd opgeroepen die zal instaan voor de eerste triage. De dieren die het ongeval goed hebben doorstaan zullen, met een nieuwe vrachtwagen, terug naar hun vertrekpunt worden gebracht. Voor de dieren die zwaargewond raakten zal euthanasie de enige oplossing zijn. We mogen hen niet nog meer leed aandoen.”

Doordat alle 190 varkens op elkaar lagen, steeg de hitte in de trailer erg snel. Eenmaal de varkens bevrijd waren spoot de brandweer water over alle dieren om hen af te koelen en tot rust te brengen. Het wegbrengen van de dieren en vrijmaken van de rijstrook nam ettelijke uren in beslag. De verkeershinder bleef beperkt doordat het doorgaande verkeer via de pechstrook verder kon rijden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.