Veel vragen bij familie van aangereden voetganger (84)

De bejaarde man werd geraakt door de linkerachterkant van de bestelwagen en viel op de grond.© LSi
De bejaarde man werd geraakt door de linkerachterkant van de bestelwagen en viel op de grond.© LSi
Olaf Verhaeghe

De familie van de 84-jarige man die maandagmiddag aangereden werd door een bestelwagen van de stad Kortrijk, stelt zich vragen bij de omstandigheden van het ongeval. De man ligt nog in het ziekenhuis, maar is hersendood.

Wat is er precies gebeurd in de Papenstraat, aan de achterkant van het stadhuis van Kortrijk? Dat is de hoofdvraag die de familie van een 84-jarige voetganger die er afgelopen maandag werd aangereden, zich stelt. De tachtiger was te voet onderweg naar huis na een bezoek aan zijn revaliderende echtgenote in de campus Reepkaai, toen het op de hoek van de Stovestraat met de Papenstraat plots fout liep. Een bestelwagen van de stadsdiensten reed de Kortrijkzaan aan, waarna de bejaarde man op de grond viel en een bijzonder zware hoofdwonde opliep. Daarbij verloor hij heel wat bloed.

De hulpdiensten, waaronder een mugteam snelden meteen ter plaatse, en brachten de tachtiger zwaargewond over naar het AZ Groeninge. “Meteen was duidelijk dat hij er bijzonder erg aan toe was”, vertelt schoonzoon Franky Weehaeghe.

Verkeerssituatie

“Hij ligt een coma en werd deze week nog in leven gehouden met behulp van machines, maar dat is vooral in functie van orgaandonatie want hij is hersendood. De kans dat hij erdoor komt, is zo goed als onbestaande. Het is bijzonder, bijzonder spijtig dat iemand het leven moet laten door zo’n ongeval. Het is voor onze familie heel moeilijk om vrede te kunnen nemen met wat is gebeurd.”

“De bestuurder reed in de Papenstraat meerdere meters achteruit vooraleer het tot de aanrijding kwam. Een heel moeilijk en ongeoorloofd manoeuvre dat er eigenlijk niet had moeten zijn.” De familie van het 84-jarige slachtoffer wil dan ook dat de stad zijn verantwoordelijkheid opneemt en hoopt vooral dat de verkeerssituatie ter plaatse aangepakt kan worden.

“We verliezen een liefhebbende vader, kerngezond, door een betreurenswaardige fout. Maar de inrichting van die straat – met een stuk eenrichtingsverkeer waar je niet meer door mag – heeft ongetwijfeld een rol gespeeld. Dat kunnen we niet zomaar aanvaarden”, aldus de schoonzoon nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.